Román igazolványt adna a határon túli románoknak a volt külügyminiszter

Cristian Diaconescu volt román külügyminiszter szerint Bukarestnek Magyarország példájára első lépésként román igazolványt kellene adnia a határon túli románoknak, majd állampolgárságot - jelentette a Mediafax hírügynökség.

A hazai diplomácia egykori vezetője, aki Traian Băsescu volt államelnök tanácsadója is volt, a határon túli románok témakörben Marosfőn megszervezett nyári táborban fejtette ki álláspontját.

A Mediafax által csütörtökön idézett Diaconescu, aki jelenleg a Băsescu által támogatott Népi Mozgalom Alapítvány elnöke, elmondta: abból az előfeltételből kell kiindulni, hogy a határon túli románoknak az etnikai identitásukhoz való joga nem képezheti alku tárgyát. "Az európai törvények világosan megállapítják, hogy a tagállamoknak szuverén joguk megvédeni és támogatni állampolgáraikat, bárhol is éljenek, így nem képezheti alku tárgyát, hogy milyen jogokat biztosít Bukarest a különböző országokban élő románoknak".

Diaconescu a magyar igazolvány példáját említve kijelentette: nem látja, mi akadályozza Romániát, hogy kezdeményezze maga is a román igazolványt az állampolgárság megadását megelőző lépésként. Ennek - magyarázta - két haszna lenne, egyrészt abban erősítené meg a határon túli románokat, hogy megőrzik az anyaországgal való kapcsolatukat, bárhol is éljenek, másrészt arra kényszerítené a romániai állami intézményeket, hogy bizonyos speciális jogokat biztosítsanak az igazolvánnyal rendelkező románoknak. Diaconescu szerint a román igazolvány elsősorban azon román közösségekkel teremthet közvetlen kapcsolatot, amelyek nem EU-tagállamokban élnek.

A marosfői táborban egyebek mellett arról hangzottak el előadások, hogy mennyi pénzt költ Románia a saját kisebbségei támogatására, és mennyit költ a határon túli románokra. Az előadók közül többen megállapították, hogy a határon túli románoknak az egytizede jut annak az összegnek, amit Románia a területén élő nemzeti kisebbségekre fordít. Ezt az "aránytalanságot természetellenesnek és elfogadhatatlannak" nevezték.

Kapcsolódók

Kimaradt?