Balkezesnek lenni átok és áldás is lehet

1976 óta tartják a balkezesek világnapját azzal a céllal, hogy felhívják a többségében jobbkezes világ figyelmét arra, milyen nehézségekkel kell szembenézniük.

A balkezesek körülbelül tíz százalékát teszik ki a teljes lakosságnak, sokáig komoly problémáik adódtak csak azért, mert nem azzal a kezükkel tudnak jól írni, rajzolni stb., mint a legtöbb ember. A kőkorszakban viszont ez még nem okozott problémát, akkor vélhetően fele-fele arányban oszlottak meg a bal- és jobbkezesek – a barlangrajzok 33 százaléka is balkézzel készült.

A sötét középkor nem kedvezett a balkezeseknek, pedig olyan festők is ebbe a kisebbségbe tartoztak, mint Leonardo da Vinci és Michelangelo Buonarotti, de még a 20. század első évtizedeiben is kényszerítették a gyerekeket, hogy átszokjanak a jobb kezükre. Degeneráltaknak, lustának, gyakran értelmi fogyatékosnak nézték őket.

Ma már szigorúan tilos átszoktatni bárkit is, az ilyen kísérletek számos rendellenességet okozhatnak, kialakulhat dadogás, olvasási, írási vagy számolási nehézségek, magatartásbeli problémák vagy egyensúlyzavar, egyéb lelki problémák.

Gondoltad volna, hogy ő is balkezes?

Politikusok, művészek, tudósok közt is megannyi balkezest találunk. Az utolsó öt amerikai elnök közül például négy balkezes: Ronald Reagan, George W. H. Bush, Bill Clinton és Barack Obama.

Ha a történelmin figurákat vesszük szemügyre, akkor közéjük tartozik Julius Caesar, Napóleon Bonaparte, Fidel Castro, Henry Ford, David Rockefeller. A zenészek közt is lehet sorolni a balkezeseket: Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Isaac Hayes, Phil Collins, Paul McCartney, és még sokan mások.

Előnyök és hátrányok

Balkezeseknél nagyobb a valószínűsége allergiáknak, migréneknek (bár ezt cáfolták is), és az álmatlanságnak is, de még az alkoholizmussal is jobban kell vigyázniuk. Azt szerencsére cáfolták, hogy átlagban 9 évvel kevesebbet élnének, mint a jobb kezükkel dolgozó társaik.

A pubertáskort néhány hónappal hamarabb elérik, mint a jobbkezesek, könnyebben gondolkodnak háromdimenzióban, több dologra figyelnek egyszerre.

Balkézbiznisz

Bár azt az interneten keringő állítást, miszerint évente 2500 balkezes ember hal meg jobbkezes erszközök használatától, még senki nem bizonyította, a balkezeseknekszámos külön boltjuk van. Ollókat, tollakat, akár teljes iskola felszereléseket árulnak ma már, de még vonalzót, ceruzahegyezőt is. A konyhába késeket, hámozókat, konzervnyitókat ehet vásárolni, a számítógéphez billentyűzetet, egeret.

Az egyik legaranyosabb balkezes termék viszont, amivel találkoztunk, a kézvédő: mint írják, minden balkezes ember tudja, mit jelent összepiszkolni magát írás közben, hiszen a tintára mindig rámegy a kezével – a termék ezt a problémát igyekszik kiküszöbölni.

Számos egyéb nehézségbe ütköznek a balkezesek: spirális füzetben opéldául komoly megpróbáltatás írniuk, a golyóstollak nem működnek rendesen a kezükben, az autóban csak jobboldalt tarthatják a poharat, irodákban, egyetemeken a kis asztalkákkal felszerelt székek is jobbkezeseknek készülnek.

Augusztus 13. tehát arra figyelmeztet: ha mi nem is vagyunk jobbkezesek, sok ismerősünk, barátunk egy olyan társadalomban él, ahol a mindennapos nehézségeire kevesen figyelnek oda. Ezen a napon érdemes kipróbálni, milyen lehet balkezesnek lenni: az első dühösen összegyűrt papír, kilötyögtetett kávé és félreklikkelés után talán átérezzük, milyen érzés lehet ehhez a kisebbséghez tartozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?