Magyar csiliszósz lett világelső a Hot sauce kategóriában

Világbajnok lett a Spirit of Attila nevű magyar csiliszósz az Egyesült Államok Louisiana államában rendezett, a világ legerősebb önteteit felsorakoztató The World Hot Sauce Awards elnevezésű világversenyen a harmadik legerősebb szószok (Hot sauce/Hot) kategóriájában.

Az amerikai seregszemlén a világ 14 országából 284 termékkel 109 gyártó indult 49 kategóriában. A Spirit of Attila a Hot sauce/Hot csoportban szerezte meg a legjobbnak járó helyet, ezen a kategórián kívül csak kettő volt, amelyben erősebb termékek indultak - mondta el Diczkó László, a Chili Hungaria Manufaktúra vezetője, a termék készítője.

„A kategória, amelyben mi indultunk, a legnépesebb, harminc körüli induló volt, eddig a verseny történetében mindig amerikaiak győztek. Idén három nem amerikai országból értek el helyezést, de kategóriát nyerni csak nekünk sikerült, így nagyon boldogok és büszkék vagyunk" - mondta a termelő.

„Számos rendezvényen vagyunk jelen országszerte és rendszeresen tartunk kóstoltatást, és ez az a termékünk, ami az amerikai, de általában a külföldi vevőinknek is a legjobban ízlett. Ezért gondoltuk, hogy a több mint 30 tagot számláló Magyar Virtus termékcsaládunkból ezt nevezzük a világversenyre."

A termelő kiemelte, hogy Magyarországon is szép eredményeket értek már el csípős szószaikkal, hiszen az egyetlen magyar minősített csilis termékcsalád az övék. Hajdú-Bihar megyében egy minőségi termék díjat, valamint ugyanitt egy kitüntetett minőségi termék díjat is magukénak tudhatnak. A Spirit of Attila kétféle paprikából készül: a szellem csiliből és egy dorset naga nevű paprikából, mindkettő volt már Guinness rekorder erejét tekintve.

Kimaradt?