Hatvanezren kértek magyar állampolgárságot Bihar megyében

Eddig hatvanezren kértek magyar állampolgárságot a Bihar megyei RMDSZ állampolgársági ügyintézéssel foglalkozó irodájánál, számolt be szerdánSzabó Ödön ügyvezető elnök és Rosmann Annamária irodavezető.

Hatvanezredikként az Ilyés család tagjai, Zoltán és  Janka maguk, és kislányuk, Kinga számára igényelték a magyar állampolgárságot, ők a június 16-i konzuli napok adták le kérelmeiket.

Az állampolgársági esküt Biharkeresztesen teszik majd le, mondta el Ilyés Janka, akit Szabó Ödön oklevéllel és könyvekkel  köszöntött. Az ügyvezető elnök azt is elmondta, 2010-től, a kezdetektől kivették a részüket a tájékoztatásból és az ügyintézésből. Az RMDSZ Bihar megyei irodájánál a fordításokat ingyenesen végzik, ami azt jelenti, hogy körülbelül 150 lejnyi költséget takarítanak meg – eddig tehát mintegy kilencmillió lej maradt a Bihar megyei és partiumi családok zsebében.

Az önkéntes fordítók munkáját nyilvánosan is megköszönték, mint Rosmann Annamária elmondta, Nagyváradon Szallós Nándor, Margittán Bradács Alíz, Érmihályfalván Boros József, Nagyszalontán pedig a Szász Dénest váltó Koók Csilla végzi a munkát.

Az is elhangzott, hogy a következő konzuli napokat várhatóan augusztusban tartják majd. Legutóbb 160 honosítási kérelmet nyújtottak be, 200 anyakönyvi kivonatot osztottak szét, húszan tettek bejelentést, 15 útvelet és 29 magyar igazolványt igényeltek.

Kimaradt?