Politikai elemző: Victor Ponta időt akar nyerni

Cirstian Pârvulescu politológus szerint a korrupciógyanúba keveredett Victor Ponta miniszterelnök azért vonult külföldi kórházba gyógykezelésre és adta át a kormány irányítását helyettesének, hogy időt nyerjen politikai helyzete stabilizálásához, és ahhoz, hogy maga alakíthassa ki esetleges visszavonulása feltételeit.

A bukaresti politikatudományi kar dékánját azt követően kereste meg MTI, hogy az ellenzéki liberálisokhoz közel álló Klaus Johannis államfő a szociáldemokrata Ponta kérésének eleget téve hétfőn Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettest nevezte ki ideiglenes kormányfővé arra az időszakra, amíg Victor Ponta képtelen ellátni hivatalát.

Összefügg a bűnvádi eljárással

A politológus szerint kétségtelen, hogy Ponta háttérbe vonulása azzal áll összefüggésben, hogy június ötödikén a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene egy olyan ügyben, amelynek szálai 2007-ig nyúlnak vissza. Pârvulescu úgy véli: a kormányfő olyan helyzetben találta magát, amelyet nem tudott ellenőrizni, és a külföldi gyógykezeléssel próbál most időt nyerni egy általa ellenőrzött politikai helyzet kialakításához.

Arra a kérdésre, hogy mi szüksége volt Pontának erre az "önkéntes száműzetésre", amikor frissen kapott újabb megerősítést a parlamenttől (az egyedüli szervtől, amely leválthatná), Pârvulescu rámutatott: a bizalmi voksolás csak "szakaszgyőzelem" volt Ponta számára, de nem oldotta meg ügyészségi és politikai problémáit. Emlékeztetett: Johannis azonnal lemondásra szólította fel Pontát, amint kiderült, hogy a kormányfő a DNA célkeresztjébe került, márpedig a vádhatóságnál elindult folyamatot a parlamenti többség voksa nem tudta teljes mértékben leállítani.

A politológus szerint ha Pontát is bírósági felügyelet alá helyezik, akárcsak az ügyben érintett volt üzlettársát, Dan Șova szenátort, a kormányfő helyzete tarthatatlanná válik, és elkerülhetetlen lesz a lemondása. A bírósági felügyelet azt jelenti, hogy a gyanúsított nem hagyhatja el lakhelyét (a települést) és megszabott időközönként jelentkeznie kell a rendőrségen. "Ez azt jelentené, hogy a miniszterelnököt megfosztják döntési szabadságától, vagyis gyakorlatilag nem tudná ellátni mandátumát. Ezért választotta Ponta ezt az egészségügyi stratégiát, amellyel stabilizálni próbálja helyzetét, illetve egy visszavonulási utat próbál előkészíteni" - mondta Pârvulescu.

„A DNA a saját útját járja”

Arra a kérdésre, hogy miben reménykedhet a miniszterelnök, Pârvulescu azt mondta: az időhúzás része lehet az államfővel való nyílt konfrontáció, az, hogy - saját korrupciós ügyét feledtetetendő - védekezésre kényszerítse Johannist. A politológus úgy vélte: a Ponta-Johannis társbérlet a "bársonyos" időszakból most lépett át a konfliktusos szakaszba, de ezt nem az államfő provokálta ki, hanem a politikai szereplővé vált DNA (Erről korábban a maszol.ro-nak adott interjúban is beszélt a politológus).

A szakértő szerint a DNA nem Johannis vagy Ponta politikáját szolgálja, hanem "saját útját járja", próbálja megőrizni "nehezen kivívott pozícióit". Hozzátette: a politikai élet szereplőinél számos esetben a jogi vitáknak politikai következményei vannak, ezért állítja azt, hogy a DNA politikai játékossá vált.

Pârvulescu azt mondta: a szociáldemokrata pártnak sem nagyon maradt más esélye, mint nyíltan szembefordulni Johannisszal - ennek egyik első jele az lehet, ha a vezető kormánypárt nem szavazza meg az elnök által előterjesztett nemzetvédelmi stratégiát. „Ha Ponta nem tudja defenzívába szorítani Johannist, akkor helyettest kell találnia a kormány, illetve a párt élére - összegezte a politológus.

Kapcsolódók

Kimaradt?