Bemutatták az új Androidot

Bemutatta androidos fejlesztéseit, közte az új, "M" kódnéven futó rendszert a Google a most zajló Google I/O fejlesztői konferencián.

Idén a Google nem nyúlt olyan markánsan a rendszerhez, mint a Lollipop esetében – legalábbis látszólag. A motorház alatt azonban nagyon fontos változások jönnek, amelyek alapvetően változtatják meg, hogy hogyan használjuk a telefonunkat – írja a hwsw.hu.

A legfontosabb változás, hogy a felhasználónak beleszólása van, hogy az alkalmazás által kért hozzáférések közül melyeket adja meg, és melyeket utasítja el. Ha nem látja szükségét, hogy mondjuk a Facebooknak hozzáférést adjon a pontos GPS-koordinátákhoz, akkor egy kattintással megvonható ez a jogosultság, ettől a ponttól az app nem kapja meg ezt az információt a rendszertől.

A Google évek óta fókuszban tartja, hogy az Android rendszerszinten is energiahatékony maradjon - ez érthető, a rendszer szinte kizárólag olyan eszközökön fut, amelyek akkuról üzemelnek. A Lollipopban a Project Volta célozta ezt a területet, amely egyrészt a fejlesztőknek adott jobb analitikát a saját alkalmazásaik optimalizálásához, másrészt rendszerszinten is tett a spórlásért. Ez utóbbit vitte tovább a Google a Doze funkcióval, azonban kérdéses, hogy ez nem megy-e a használhatóság rovására.

A Doze folyamatosan figyeli, hogy mikor használjuk az eszközt, használaton kívül pedig exponenciálisan növeli az ilyen frissítések között eltelő időt. Az aktivitást a rendszer több paraméterből, például a mozgásból állapítja meg, ha nincs aktivitás, akkor az appokat gyakorlatilag levágja az internetről. A push üzenetek és a riasztások ilyenkor is átmennek, a háttérben futó szinkronizációt azonban letiltja rendszerszinten az Android. A spórlás kézzel fogható: a korlátozott szinkronizációval a készenléti idő megduplázódik, igaz, ezért az alkalmazások kegyetlen megregulázásával kell fizetni.

A hivatalos megjelenés őszre várható.

Kapcsolódók

Kimaradt?