iOS

Oroszország fellázad az Android és az iOS ellen

Nem tetszik az orosz vezetésnek az Android és az iOS dominanciája, ezért a finn Jollával és később talán más BRIC-országbeli cégekkel saját operációs rendszert akarnak létrehozni. A cél: az Android és az iOS jelenlegi 96 százalékos részesedését 2025-re 50 százalékra csökkenteni.

Kína után Oroszország is saját mobil operációs rendszerre terelné át polgárait a jövőben – írta meg az RBC napilap az orosz hírközlési miniszter szavaira hivatkozva. Nyikolaj Nikiforov szerint az amerikai platformok mellett a függőség csökkentése érdekében szükség van egy hazai alternatívára is – a Gartner piackutató vállalat szerint a Google Androidja 81 százalékos, az Apple iOS-e pedig 15 százalékos részesedéssel bír Oroszországban - írja a hwsw.hu.

Nikiforov ugyan külön nem emelte ki, de a kezdeményezés mögött bizonyosan kiemelt szerepe van a biztonsági megfontolásoknak is. Az orosz állami vezetők ugyanis a Snowden-botrány kirobbanása óta számtalan alkalommal adtak hangot azon aggodalmuknak, hogy gazdaságuk túlságosan függ nyugati vállalatoktól. Az amerikai eredetű operációs rendszereket futtató mobileszközök óriási piaca azon túl, hogy külföldi kémkedés veszélyeit rejtheti, az elmúlt években gyakorolt keménykezű, a belföldi kommunikáció teljes uralására irányuló politikába(például az internetkorlátozásról szóló és a bloggertörvény) sem igazán illik bele.

Kimaradt?