Digitalizált népi mesterségekkel csalogatják a turistákat

Háromszéken digitális adatbázist készítenek a hagyományos népi mesterségekről. Ezáltal szeretnék feléleszteni, népszerűsíteni és a turisztikai programkínálatba beilleszteni a székelyföldi népi mesterségeket.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója, Imreh-Marton István elmondta, a projekt keretében egy olyan digitális adatbázis készül, amely megkönnyíti a hozzáférést Háromszék kulturális örökségének részeként számon tartott hagyományos népi mesterségekkel kapcsolatos minden információhoz. Az adatbázis körülbelül 250 mester és néhány műhely adatlapjait tartalmazza majd. A központ tudomása szerint Kovászna megyében 36 típusú hagyományos mesterséget gyakorolnak.

Dokumentumfilmeket is forgatnak

Ugyanakkor tíz dokumentumfilm készítését is tervezik molnárokkal, méhészekkel, pékekkel, mézeskalácsosokkal, pálinkafőzőkkel, kovácsokkal, zsindelykészítőkkel, fafaragókkal, kosárfonókkal, seprűkötőkkel és pásztorokkal. A filmekkel leginkább a fiatalokat szeretnék megfogni, ezért az alkotásokat Kovászna megye iskoláiban szeretnék levetíteni egy-egy néprajzos szakember jelenlétében, aki a vetítést követően a felmerülő kérdésekre válaszol.

Szakemberek segítségével készítik el a marketingstratégiát, turisztikai csomagokat állítanak össze, hogy a turisták találkozhatnak a népi mesterekkel, megcsodálhatják és akár meg is vásárolhatják a hagyományos népi mesterségek termékeit.

Imreh-Marton István elmondta, a Művelődési Központ és a háromszéki önkormányzat 301.792 lejt nyert a 13 hónapos projekt megvalósítására, amit a művelődési minisztériumon keresztül Izland, Liechtenstein és Norvégia pályázati alapjából finanszíroznak.

A „Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés” című projekt részeként elkészülő adatbázis, filmtár, az interaktív térkép és egyéb anyagok megtalálhatóak lesznek itt és itt, a végleges változat  majd jövő áprilistól lesz elérhető. 

Kimaradt?