Máté nem hinné, hogy az RMDSZ támogatná a PNL indítványát

Nem tartja valószínűnek Máté András képviselőházi frakcióvezető, hogy az RMDSZ támogatni fogja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) bizalmatlansági indítványát.

A politikus a maszol.ro-nak elmondta, a PNL még nem kereste meg a frakciót az indítvány szövegével és még nem is egyeztettek a liberálisokkal a kormány megbuktatásának esetleges támogatásáról. „Azt azonban nem hinném, hogy támogatni tudnánk az indítványt, ha még az sem tudni, ki kerül a Ponta-kormány helyébe” – jelentette ki Máté.

Hasonlóan nyilatkozott az MTI-nek kedden Márton Árpád frakcióvezető-helyettes is. A képviselő elmondta, a liberálisok - tudomása szerint - nem konzultáltak az RMDSZ-szel, mielőtt bejelentették, hogy a külföldön élők választójogának korlátozásáért akar bizalmatlansági indítványt benyújtani Victor Ponta kormánya ellen.

Márton Árpád "furcsának és értelmetlennek" tartja a témaválasztást, mivel szerinte olyasmit kérnek számon a kormányon, ami nem a kormány feladata. Hozzátette: nem hiszi, hogy az RMDSZ támogatni tudná a liberális bizalmatlansági indítványt.

Leszögezte: az RMDSZ nem vitatja a külföldön lakó román állampolgárok választójogát, de fontosnak tartja, hogy ne lehessen visszaélni a levélben való szavazás lehetőségével.

Nem mindegy, hányan szavaznak

Márton Árpád az MTI kérdésére azt is tisztázta: a magyar érdekképviselet parlamenti súlya szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy hányan szavaznak külföldön. Ha hirtelen megjelenik egymillió, külföldön leadott voks, az lényegesen megemeli a parlamenti bejutási küszöb eléréséhez szükséges szavazatszámot is - magyarázta. 

Kifejtette: az RMDSZ által javasolt alternatív küszöb elfogadása lehetővé tenné ugyan, hogy ne maradjon parlamenti képviselet nélkül a magyarság, de 4 és fél százalékos támogatottsággal az RMDSZ-frakció létszáma 13-14 főre csökkenne, vagyis kisebb politikai súlya lenne, mint a 18 fős (kedvezményes módon képviselethez jutó) kisebbségi frakciónak, amely mögött tizedannyi szavaz sincs, mint a magyar érdekképviselet mögött.

A külföldi szavazatok száma a visszaosztást is befolyásolja, így ha sok (román pártokra leadott) voks érkezik külföldről, akkor nehezebben juthat be a parlamentbe RMDSZ-képviselő olyan megyékből, ahol a magyarság szórványban él.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?