Így akarják megbuktatni a liberálisok a Ponta-kormányt

A külföldön élő román állampolgárok választójogának korlátozását kéri számon a Ponta-kormányon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azzal a bizalmatlansági indítvánnyal, amelyet június 5-én készül a bukaresti törvényhozás elé terjeszteni.

A jobbközép ellenzéki erők fúziójából alakult PNL szombati országos értekezletén döntött a kormánybuktatási kísérlet fő témájáról. A párt most azzal vádolja a szociáldemokratákat, hogy a választási reformcsomag kidolgozásánál is "időhúzásra játszanak", és nem akarnak olyan szabályozást elfogadni, amely arányos képviselethez juttatná a parlamentben a külföldön dolgozó, mintegy hárommillió román állampolgárt a jövőre esedékes választásokon.

A liberálisok azt sérelmezik, hogy a külföldi választókerületnek valószínűleg csak négy képviselője és két szenátora lesz, mint a legkisebb (200 ezer lakos alatti) megyéknek, függetlenül attól, hányan mennek el szavazni. Másrészt a levélben való szavazás bevezetése is megkérdőjeleződött: Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a héten egy olyan pártelnöki egyezményről tájékoztatta az MTI-t, miszerint a külföldön élő választópolgárok a számukra - előzetes regisztráció alapján - megszervezett szavazókörzetekben csak személyesen adhatják majd le voksukat.

Mint ismert, a párt éléről tavaly államfővé választott Klaus Johannis államfő főleg annak köszönhette váratlan győzelmét, hogy a külföldön élő románok és a velük szolidaritást vállaló hazai választók valósággal fellázadtak ellenfele, a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök ellen. A kormány ugyanis - egyes feltételezések szerint szándékosan - rossz szervezéssel akadályozta a hagyományosan jobbra húzó román emigrációt választójoga gyakorlásában: a külképviseletek előtt sorban álló választók közül nem mindenkinek sikerült leadnia voksát.

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke rámutatott: miután novemberben a "választók terjesztettek be egy civil" bizalmatlansági indítványt", az ellenzéknek kötelessége politikai eszközökkel is megkísérelni Victor Ponta kormányának megbuktatását. A szociáldemokrata miniszterelnök korábban úgy vélte, a PNL ezzel csak a média figyelmét próbálja magára irányítani, de semmi esélye nincs a kormány megbuktatására, amelynek kényelmes többsége van a parlamentben.

A PNL országos tanácsa szombaton egyhangúan elfogadta a párt Nemzeti újjáépítés című kormányprogramját is.

 

Kimaradt?