"Munkahelyet ígértek, de gátereket kebeleztek be" (GALÉRIA)

Több mint húsz hazai, valamint tíz külföldi városban tüntettek szombaton az erdőirtások ellen. A nagyszabású megmozduláshoz két székelyföldi város, Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda is csatlakozott.  A városok listája itt nézhető meg

A sepsiszentgyörgyi megmozdulást felhívó-szövegében az áll, hogy a jogsértő erdőirtások következtében Romániában néhány év alatt kevesebb mint fele annyi erdővel maradt, mint amennyivel 1989-ben rendelkezett.

„A helyzetet csak súlyosbítja az a tény, hogy Romániában található az Európai Unió érintetlen erdeinek fele. A politikai osztály bűnrészes a jogsértő erdőirtásban, amint azt Klaus Johannis elnök úr azon gesztusa is jelzi, hogy visszaküldte a parlamenthez azt a törvényt, mely véget vetett volna az osztrák Holzindustrie Schweighofer cég monopóliumának. A tüntetést civilek szervezik, és szeretnék, ha semmiféle pártjelkép, vagy politizáló csoport jelképe nem jelenne meg a tüntetésen”  - olvasható a felhívásban.

Kolozsváron bár nem kérték fel a tüntetőket, hogy hagyják otthon a pártjelképeket, a megmozduláson így sem lehetett látni egyetlen pártlogót sem: az utcára vonulók civilekként tiltakoztak az erdőirtások ellen.

Pucér nők, luxusautó, Schweighofer

A kincses városban több ezren gyülekeztek a Főtéren délután négy órakor. Negyven perccel négy után váratlanul megjelentek a téren az Erdélyi-szigethegységben (Câmpeni) lakó mócok.

A népviseltben kaszával, baltával és jópofa stranszparensekkel érkező mócok azt fájlalják, hogy az osztrák vállalat miatt a Câmpeni-i bútoripar az utolsókat rúgja, a monopolhelyzetben lévő Holzindustrie Schweighofer ugyanis kisajátítja a piacot, és megfojtja a fafeldolgozásban utazó hazai kis és középvállalkozásokat.

Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tavalyi közlése szerint az országban kitermelt fa 15 százalékát, évente mintegy 2,4 millió köbméter fát vásárol fel Romániában, ennek csak egy részét dolgozza fel az országban. A Schweighofer a Kovászna megyei Rétyen is felépített egy évi 800 ezer köbméter rönk feldolgozására alkalmas üzemet.

https://www.youtube.com/watch?v=LDZAjFKRTFA&feature=youtu.be

A kolozsvári tiltakozók között sok székelyföldi diák is képviseltette magát. Közülük három Kovászna megyei a maszol.ro-nak elmondta, több oka is van, miért szombaton a tüntetéshez csatlakoztak.

„A legjobban az zavar, hogy Kovászna megyében illegálisan termelik ki a fát a Schweighofer üzemnél. Zavar, hogy korrupciós ügy lett egy munkahelyteremtő ígéretből. Ha illegálisan termelik ki a fákat, nem is ültetnek semmit helyükbe”.

„Én mint székelyföldi azért jöttem ki, mert nagyon zavar az a fűrészüzem, amit Rétyen engedélyek nélkül felépítettek. Nagyon dühít, hogy ebben az országban ezt meg lehet csinálni. Ha jól tudom, a cég az elnöknél is lobbizott, azért vagyok itt, hogy ennek ellentmondjak. Szeretném, ha gyermekeim, unokáim olyan országban nőnének fel, ahol még vannak fák és vannak erdők”.

„Én is Kovászna megyéből jöttem. Minden egyes alkalommal, amikor hazamegyek, a gyár mellett megyek el, és látom a rombolást. Leromboltak egy fél hegyet, hogy megépülhessen az üzem. A helybeliek túlságosan későn ébredtek fel, már rég megépült a gyár, mire rájöttek, hogy mi is lesz Rétyen valójában. Azt mondták nekik, hogy munkát adnak, de csak annyi történt, hogy az eddigi gátereket bekebelezte, bekebelezi az üzem, nem lett több munkahely, hiszen maga a gyár eléggé gépesített. A gyár már körülbelül négy hónapja üzemel, ennyi ideje hordják és hordják a fát oda".

Az illegális erdőirtással vádolt osztrák vállalat képviselője, Gerald Schweighofer pénteken megszólalt, és biztosította a zöldeket, hogy a Schweighofer betartja Romániában a törvényeket és odafigyel a környezetvédelemre. A napokban nagy port kavart rejtett kamerás felvételekkel kapcsolatban - amely szerint a vállalat nem csak illegálisan kitermelt fát vásárol fel, hanem meg is jutalmazza az ilyen beszállítókat - Gerald Schweighofer azt állítja, a felvételen elhangzó kijelentések azért félrevezetőek, mert kiragadták a kontextusukból. 

Klaus Johannis államfő, akit a tüntetők azzal vádoltak, hogy a romániai erdők kifosztásában érdekelt külföldi lobbi nyomásának engedve halogatja az erdőtörvény kihirdetését, Facebook-bejegyzésében "legitimnek" nevezte a zöldek aggodalmát, és megígérte, hogy a nemzetbiztonsági tanács napirendjére tűzi az illegális erdőirtások ügyét. Az erdőgazdálkodási törvényben Johannis az uniós versenyszabályokra hivatkozva éppen azokat a - zöldek által üdvözölt - cikkelyeket kifogásolta, amelyek megakadályoznák, hogy egy cégcsoport monopolhelyzetet alakíthasson ki a favásárlás során. Victor Ponta kormányfő az erdők védelmében meghirdetett tüntetések részvevőit egy szombat délelőtti nyilatkozatában azzal nyugtatgatta, hogy a parlamenti többség "megfontolás" után is olyan erdőtörvényt fog megszavazni, amely súlyos büntetéseket szab ki a törvénysértő kitermelőkre, és megakadályozza a monopóliumok kialakulását a romániai faiparban. Másodszorra az államfő nem tagadhatja meg egy törvény kihirdetését, akkor sem, ha változatlan formában fogadja el a parlament.

A tüntetők a Főtérről a Mărăști negyed irányába vonultak, és egyebek mellett „Ébresztő Románia” és „Kifelé a Holz-cal az országból” jelszavakat skandáltak. A tüntetés Kolozsváron körülbelül három órát tartott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?