Markó Attilának már választott ügyvédje sincs

Nem tudott válaszolni Markó Attila szerda este arra a kérdésünkre, hogy készül-e fellebbezés a legfelsőbb bíróság által aznap elrendelt előzetes letartóztatása ellen. A politikusnak ugyanis már nincs is választott ügyvédje.

A Magyarországon tartózkodó Markó Attila elmondta, eddigi jogi képviselőjével, a kolozsvári Eugen Iordăchescuval lejárt a szerződése, nem fogadott új ügyvédet, és nem tudja, ki lett a hivatalból kinevezett ügyvéd. „Nem loptam el senki pénzét, hogy megengedjek magamnak sztárügyvédeket” – jelentette ki.

Markó Attila kérdésünkre azt mondta: nem tudja, mit lép a román állam, miután távollétében elrendelték az előzetes letartóztatását. Szerinte a vizsgálati fogságba helyezését is bosszúból kérte az ügyészség, mert amikor a Bica-ügyben ejtették az ellene felhozott korrupcióvádat, egy Facebook-bejegyzésben kíméletlenül bírálat a vádhatóságot.

„Ez a kérés azért született meg rögtön a hétfői bejegyzésem után, mert nagyon zavarja őket, hogy kimondom az igazságot. Én már több mint 10 napja tudom, hogy ejtették a Bica-ügyben a vádakat, de mostanig gondolkodtam, hogy elmondjam. Rögtön jött a válasz” – fogalmazott Markó Attila.

Egy korábbi Facebook-bejegyzésben Markó emlékeztetett: 2014 decembere óta sorozatban háromszor kérte az ügyvédje az eljárás megszűntetését a Bica-ügyben, de az ügyészek ezt nem tették meg, ehelyett a parlamenthez fordultak a politikus letartóztatásának jóváhagyásáért. "Hallgattak, kivártak, lapítottak, packáztak. Tudták, hogy ejteni kell, de nem tették. És most ki vonja őket felelősségre, hogy decemberben mégis az előzetes letartóztatásomat kérték? Ki vonja őket felelősségre, hogy leírják: bűncselekményben való részvétel az, ha nem vagy jelen egy ülésen?" -- fogalmazott a volt képviselő.

Kérni fogják a kiadatását?

Eugen Iordăchescu korábban a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: ha a bíróság elrendeli a volt képviselő letartóztatását és nem találják Romániában a politikust, akkor európai elfogatóparancs elrendelését fogják kérni ellene. Ezt a parancsot a magyarországi hatóságoknak is továbbítják.

Markó volt ügyvédje arról is beszélt: egy nemzetközi elfogatóparancs esetén egy magyarországi bíróság megvizsgálja, milyen mértékben megalapozott a román ügyészek őrizetbe vételi kérése. Ennek alapján dönthet Magyarország, hogy kiadja a politikust vagy sem. Markó Attila elmondta a Kossuth Rádiónak, hogy Magyarországon akar új életet kezdeni, és azt reméli, hogy Budapest nem adja ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?