Elrendelte Markó Attila előzetes letartóztatását a bíróság

Elrendelte Markó Attila, az RMDSZ volt parlamenti képviselője előzetes letartóztatását szerdán a legfelsőbb bíróság - közölte az Agerpres hírügynökség.

A Magyarországon tartózkodó politikus és a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának másik hét volt tagja ellen március 9-én hivatali visszaélés gyanújával emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádlott távollétében hozott legfelső bírósági határozat nem jogerős, ellene 48 órán belül lehet fellebbezni.

Markó Attila korábban elmondta a Kossuth Rádiónak, hogy Magyarországon akar új életet kezdeni, és azt reméli, hogy Budapest nem adja ki. A képviselői mandátumáról nemrég lemondott politikus kifejtette: nem bízik a román igazságszolgáltatásban, miután a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó református kollégium visszaszolgáltatása miatt tavaly három év felfüggesztett börtönre elítélték, és visszaállamosították a református egyház iskolaépületét.

A volt képviselő ártatlanságát hangoztatta abban a két kártérítési ügyben is, amellyel a Mikó-per után vádolta meg a DNA a politikus korábbi kártérítési bizottsági tagságára alapozva. Markó elmondta: nem tartja jogszerűnek a kollektív felelősségre vonást egy egész testület esetében csak azért, mert annak egyik tagja esetleg korrupciós bűncselekményt követett el.

Az első ügyben ejtették a vádakat

Az első ügyben ejtették az ellene felhozott korrupcióvádat, a másodikban viszont előzetes letartóztatását rendelte most el a bíróság. Az már decemberben nyilvánosságra került, hogy az első korrupciógyanús kártérítésről az RMDSZ-politikus távollétében döntöttek a bizottsági tagok: Markó Attila nem vett részt azon az ülésen. Az RMDSZ politikusa azonban mindeddig hiába kérte, hogy ejtsék a vádat: ezt csak ezen a héten tette meg a DNA, amikor a második kártérítési ügyben kérte az RMDSZ-politikus letartóztatását a bíróságtól.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?