Eljutott a képviselőházba Markó Attila lemondása

A képviselőház megkapta Markó Attila írásos lemondását, amelyet ezen a héten felolvasnak a plénumban is – tudtuk meg Máté András RMDSZ-es frakcióvezetőtől.

A politikus parlamenti mandátuma hivatalosan akkor szűnik meg, amikor a képviselőház a lemondását tudomásul vette. Máté András elmondta, a  házbizottság kedd délután dönti el, hogy mikor üléseznek ezen a héten plénumban a képviselők.

Mint ismert, a Magyarországon tartózkodó Markó Attila már két héttel ezelőtt közölte a Facebook-oldalán, hogy megválik a mandátumától. A politikus még aznap írásban is megfogalmazta lemondását, a beszkennelt dokumentumot pedig e-mailen átküldte a képviselőháznak. A képviselők csak az eredeti dokumentum birtokában vehetik tudomásul kollégájuk lemondását. Ezt most akadálytalanul megtehetik.

Markó Attila azért mondott le, mert a korrupcióellenes ügyészség (DNA) egy újabb ügyben vádat emelt ellene, akárcsak a kártérítési bizottság többi nyolc tagja ellen. A DNA szerint a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának tagjaként a többi taggal együtt a piaci árhoz képest túlértékelt telkek alapján ítélt meg kártérítéseket.

A politikust korábban az ügyészek előzetes letartóztatásba akarták helyezni, ám ehhez eddig a parlament engedélyere is szükség volt. Abban a pillanatban, hogy a képviselőház tudomásul vette Markó lemondását, a DNA kérheti a bíróságtól a gyanúsított vizsgálati fogságba helyezését.

Mivel a politikus nem tartózkodik az országban, ügyvédje szerint európai elfogatási parancsot adhatnak ki ellene. Markó Attila a Kossuth Rádiónak adott interjúban hétvégén azt nyilatkozta, hogy Magyarország nem fogja őt kiadni Romániának.

Kapcsolódók

Kimaradt?