Markó Attila megvált parlamenti mandátumától

A Facebook-oldalán jelentette be szerdán Markó Attila, hogy lemondott a parlamenti mandátumáról.

„Ma lemondtam parlamenti képviselői mandátumomról. Életem legnehezebb döntését hoztam meg azzal, hogy ártatlanul önként kilépek abból a munkából amire az életemet tettem fel” – közölte magyarul és a románul az RMDSZ Budapesten tartózkodó politikusa.

A képviselőház szerdán délután négy óra körül készült szavazni a Markó Attilára vonatkozó újabb ügyészségi letartóztatási kérelemről. Ezt a kérést korábban, hétfőn a jogi szakbizottság pozitívan véleményezte. A képviselő lemondásával az ügyészség kérése és a parlamenti szavazás tárgytalanná vált, mert a politikus mentelmi joga megszűnt.

FRISSÍTÉS: Markó Attila döntését Valeriu Zgonea házelnök ismertette a képviselőház plénumával is, röviddel az RMDSZ-es politikus letartóztatására vonatkozó ügyészségi kérés megvitatása előtt. A képviselő lemondása akkor lép érvénybe, ha ezt a plénum tudomásul veszi.

Mint ismert, a vádhatóság három rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítja a képviselőt amiatt, hogy a restitúciós hatóság (ANRP) kártérítési bizottságának tagjaként a többi taggal együtt a piaci árhoz képest túlértékelt telkek alapján ítélt meg kártérítéseket.

Európai elfogatóparancs készül?

Markó Attila ügyvédje a maszol.ro-nak elmondta: a politikus lemondása után semmi akadálya már annak, hogy az ügyészség az előzetes letartóztatás elrendelését kérje a legfelsőbb bíróságtól. „És ezt ezúttal a hiányában meg is fogják tenni, mert ügyfelemet időközben többször is beidéztek előállítási paranccsal, ám nem jelent meg az ügyészségen. Így megállapították, hogy Markó Attila kivonja magát a bűnvádi eljárás alól” – magyarázta.

Eugen Iordăchescu elmondta, ha az ügyészek nem találják Romániában a politikust, akkor európai elfogatóparancs elrendelését fogják kérni ellene. Ezt a parancsot a magyarországi hatóságoknak is továbbítják – tette hozzá.

FRISSÍTÉS: Seres Dénes háznagy, a képviselőház házbizottságának RMDSZ-es tagja az MTI-nek elmondta, hogy Markó Attila lemondó nyilatkozatának elektronikus kép formában elküldött változatát a házbizottság is megkapta. A bizottság azonban úgy vélte, hogy a lemondást akkor terjesztheti tudomásul vételre a plénum elé, ha az papíron is megérkezik a parlamentbe. A képviselőház a lemondás ismeretében elhalasztotta a döntést a képviselő letartóztatásának engedélyezéséről. Okafogyottá válik ugyanis az ügyészségi kérés, ha a lemondás hivatalossá válik.

Múlt heti blogbejegyzésében Markó Attila azt hangsúlyozta, hogy soha senkitől nem kért és nem kapott csúszópénzt, sem az egyházi javak visszaszolgáltatása, sem a kártérítések ügyében. Azt is leírta, hogy nem volt oka kételkedni a szakértők által megállapított kártérítési összegek helyességében. A dossziékat ugyanis hivatalnokok egész sora ellenőrizte és látta el a kézjegyével, mielőtt a végső döntést meghozó bizottság elé kerültek volna. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?