A DNA ismét őrizetbe venné Markó Attilát. „Semmi közöm mások disznóságaihoz”

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) újabb ügyben indított bűnvádi eljárást Markó Attila ellen és kérelmezte az RMDSZ-es képviselő előzetes letartóztatását.

A DNA honlapjára feltett közlemény szerint a Mikó-perben jogerősen 3 éves felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, valamint a Bica-ügyben is korrupcióval vádolt Markó Attilát azzal vádolják az ügyészek, hogy 2008-ban, a restitúciós bizottság tagjaként a reális piaci értékhez képest túlértékelt telkek alapján ítélt meg három kárpótlást, és ezzel 75 millió euró kárt okozott az államnak. Ezért három rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

A dokumentum szerint a kifogásolt újabb kárpótlásokat három különböző ülésen hagyta jóvá a restitúciós testület 2008 szeptemberében, novemberében és decemberében. Ebben az ügyben Horia Georgescut, a tisztségviselők vagyonát vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség volt elnökét is előzetes letartóztatásba helyezték, akárcsak Theodor Nicolescu liberális képviselőt, akit csütörtökön vettek őrizetbe. Ez utóbbit megvesztegetés elfogadásával is gyanúsítják. 

Markó Attilát tavaly decemberben is le akarták tartóztatni egy másik, hasonló ügyben. Akkor is hivatali visszaéléssel gyanúsították egy üzletembernek megítélt, túlértékelt kárpótlás miatt, amelyben Alina Bica, a szervezett bűnözés ellen küzdő vádhatóság korábbi főügyésze is érintett volt a restitúciós bizottság többi tagjával együtt. A parlament meg is szavazta akkor az ügyészség kérelmét, de a vádhatóság végül elállt Markó őrizetbe vételétől. A csütörtöki ügyészségi közlemény erre vonatkozóan annyit közölt, hogy a tavaly elindított vizsgálat ügyében folytatják a nyomozást, amelyet kiterjesztettek az újabb kárpótlási ügyekben vélelmezhető bűncselekményekre is. Hozzátették: az ügyészség úgy véli, hogy a képviselő kivonja magát a bűnvádi eljárás alól, mivel külföldön tartózkodik.

Iordăchescu: Budapesten múlik a kiadatás

Eugen Iordăchescu, a képviselő ügyvédje csütörtökön a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva újból megerősítette, hogy Markó Attila továbbra is Magyarországon tartózkodik, mivel nem bízik a román igazságszolgáltatásban. A képviselőt korábban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium - eredeti tulajdonosának, a református egyháznak történt - visszaszolgáltatása miatt.

A decemberben megfogalmazott vádak ellen védekezve Markó Attila fénymásolatokat tett közzé egy közösségi oldalon a vitatott ülés jegyzőkönyvéről, amelyen nem szerepelt az aláírása. Ő ugyanis azt állítja, hogy 2011. március 15-én nem vett részt a restitúciós bizottság ülésén, hiszen a magyar nemzeti ünnep brassói rendezvényein tartózkodott. Markó akkor azt kérte, hogy az ügyészség ejtse az ellene megfogalmazott vádakat. Ebben a kárpótlási ügyben december közepén az ügyészség a restitúciós bizottság 10 tagja ellen emelt vádat, Markó Attila ellen viszont nem.

Az ügyvéd szerint ha a parlament újból engedélyezi védence letartóztatását, az ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot kérhet ellene, majd egy magyarországi bíróság megvizsgálja, milyen mértékben megalapozott a román ügyészek őrizetbe vételi kérése. Ennek alapján dönthet Magyarország, hogy kiadja a képviselőt vagy sem - vázolta Iordăchescu a további lehetséges eljárásmenetet.

Markó: semmi közöm mások disznóságaihoz

„Semmi közöm mások disznóságaihoz. Ilyen szempontból nincs különbség aközött, hogy valaki ott van vagy nincs egy bizottsági ülésen” – reagált a maszol.ro kérdésére Markó Attila. Arra a felvetésünkre, hogy ellentétben a Bica-üggyel, ahol – mint írtuk – bebizonyította, ott sem volt a kárpótlási megítélő bizottsági ülésen, elképzelhető, hogy ez alkalommal valóban szerepel az ő aláírása is a kárpótlási döntésen, Markó Attila visszakérdezett: „Igen. De ez miért bűncselekmény? Nem kaptam és nem kértem csúszópénzt soha. És nincs jogalapja annak, hogy egy sereg szakértő, felértékelő, ellenőr és igazgató által aláírt és jóváhagyott felértékelést megkérdőjelezzek.”

Hozzátette: a felértékelő munkájának ellenőrzése az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság feladata (ANRP). „Nincs olyan kötelezettség, miszerint nekem ismernem kellett volna az ország minden tájáról az összes ingatlantípus négyzetméterenkénti piaci árát. Nincs olyan kötelezettség, hogy kételkedni kellene egy felértékelésben” – mondta Markó Attila.

„Ha valaki (Bica, Nicolescu) lepaktál pénzért az egy más kérdés. Az a bűncselekmény. Nem az, hogy jelen vagy. Vagy nem. De sajnos most már hiába kiabálok. Senki nem hallja már ezt” – fogalmazott a maszol.ro-nak Markó Attila. Végezetül azt mondta: a legfélelmetesebb az egészben, hogy a társadalom tapsol a DNA akcióinak. „Egyszerűen egyenlőségjelet tesznek közém Dan Șova és Alina Bica közé. Ezek után pedig, kit érdekel, amit kiabálok” – fogalmazott az RMDSZ-es politikus. 

Mint ismeretes, a Bica-ügy kirobbanásakor Markó Attila éppen Budapesten tartózkodott, ahol a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán vett részt. Ott értesült arról, hogy a DNA eljárást indított ellene és onnan bizonyította be, hogy az ominózus ülésen jelen sem volt. Markó azóta is Budapesten tartózkodik, ahonnan szerteágazó tájékoztató kampányt folytat ügye ismertetése érdekében. Felvette többek között a kapcsolatot a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvánnyal, amely évek óta figyelemmel követi a romániai egyházi és közösségi ingatlanrestitúció lassú és akadályoktól nem mentes folyamatát. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?