Eltűnt a Markó Attila letartóztatását indokló jelentés

Nem találják a parlamentben azt a jelentést, amely alapján tavaly az ügyészség Markó Attila előzetes letartóztatását kérte a képviselőházból az úgynevezett Bica-dossziéban.

A dokumentum kiadását a jelenleg Budapesten tartózkodó politikus kérte hivatalosan az alsóház vezetőségétől. Az RMDSZ-es képviselő arra kíváncsi, milyen alapon kérték az ügyészek a letartóztatását (amit egyébként társai jóvá is hagytak), mert kiderült, hogy ott sem volt a kárpótlási bizottságnak azon az ülésén, amelyen a bűnvádi eljárás tárgyát képező döntések születtek.

A parlament illetékesei azonban egymásra mutogatnak. A képviselőház vezetősége szerint a jelentés a jogi bizottságnál van, hiszen csak a testület tagjai tanulmányozhatták a dokumentumot, a plénum csupán szavazott róla. A bizottság alelnöke, Ciprian Nica ezzel szemben azt állítja, hogy a jelentés csakis a házbizottság archívumában lehet.

A szociáldemokrata politikus ugyanakkor kifogásolja, hogy Markó Attila azt kérte: egy budapesti címre küldjék el neki a jelentést. „Ez csak ideiglenes lakcím lehet, hiszen, ha jól értettem, Markó Attila ideiglenesen politikai menedékjogot kért Orbán Viktor kormányától. Nem tudjuk erre a címre küldeni a jelentést” – idézte az Agerpes Ciprian Nicát.

A politikus azt javasolta Markó Attilának, hogy menjen be a parlamentbe és kérje el a dokumentumot, vagy pedig kérje meg erre az ügyvédjét. „Már ha a jelentés előkerül a házbizottságnál” – tette hozzá. 

Kapcsolódók

Kimaradt?