Kelemen: Markó Attila döntése bátor és korrekt

Az RMDSZ bízik Markó Attila ártatlanságában, bátor és korrekt lépésnek tartja a lemondását, elsősorban önmagával, de a szövetséggel szemben is – jelentette ki szerdán Kelemen Hunor arról, hogy Markó Attila eljuttatta a képviselői mandátumról való lemondását a parlamentnek.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség bízik Markó Attila ártatlanságában és szolidáris vele. Úgy, ahogy eddig is, ezután is támogatni fogja őt, lehetőségei és eszközei függvényében.  Bízom abban, hogy ami ezekben a napokban történik, nemcsak Markó Attilával, hanem a visszaszolgáltatási folyamatok helyzetével, nem azért történik, és nem azt hivatott elérni, hogy leállítsák azt a restitúciót, ami még nem fejeződött be. Ugyanakkor abban is bízom, hogy nem próbálnak újabb államosítási kísérleteket tenni a már visszakapott ingatlanok esetében” – fogalmazott a politikus.

Emlékeztetett arra, hogy Markó Attila még a legfőbb ügyész által kért képviselőházi szavazás előtt benyújtja lemondását. Felidézte, hogy az RMDSZ-es képviselő éveken keresztül azoknak a bizottságoknak a tagja volt, amelyek a kommunista rezsim államosításával kapcsolatos igazságtételt tűzték ki célul.

„Ez a folyamat a társadalmat is alakította, hiszen a történelmi jóvátételen túl a tulajdonjogot állította helyre. Nagyon sok ingatlan visszaszolgáltatása és a kárpótlási bizottság dossziéinak az elbírálása során a helyes, törvényes utat követte” – nyomatékosította Kelemen Hunor. Megjegyezte, korábbi beszélgetésük során felmerült az is, hogy a képviselő lemondását fontolgatja, és ez most meg is történt.

Az RMDSZ elnökének tájékoztatása szerint a képviselőház akkor veszi majd tudomásul Markó Attila lemondását, amikor megérkezik a parlamentbe az eredeti irat. Ezt követően olvassák majd fel a plenáris ülés előtt, és szavaznak a képviselők arról is, hogy Markó Attila választókerületében megüresedett a képviselői hely. A képviselőház ugyanakkor elhalasztotta az ügyészségi letartóztatási kérésről szóló napirendi pontot is, ugyanis lemondás esetén az erről való szavazás okafogyottá válik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?