Annyi a vékony műanyagzacskóknak az EU-ban?

Elfogadta kedden strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament (EP) azokat a szabályokat, amelyek szerte az Európai Unióban jelentősen visszaszorítanák a környezetszennyező, 50 mikronnál vékonyabb anyagból készült nejlonzacskók használatát.

Az új szabályozás értelmében az unió tagállamai két lehetőség közül választhatnak: 2019 végére 90-re, 2025 végére pedig 40-re szorítják le az egy főre jutó éves zacskófelhasználást, vagy 2018-tól vállalják, hogy a vásárlók ne kaphassanak ingyen ilyen zacskót.

Az EP 2010-es adatai szerint minden uniós polgár fejenként csaknem kétszáz ilyen zacskót használt el abban az évben. Ezeket általában nem lehet újra felhasználni, így a kukában végzik, hatalmas terhet róva a környezetre.

„Ezzel a jogszabállyal mindenki jól jár. Hatalmas környezeti problémáról van szó. A nejlonzacskók milliárdjai végzik közvetlenül a természetben, kezeletlen hulladékként. Ez tönkreteszi a természetet, káros a madarakra, a halakra, tehát tennünk kell valamitˮ - mondta Margrete Auken dán zöldpárti képviselő, a téma parlamenti felelőse, miután a parlament elfogadta a Miniszterek Tanácsával tavaly novemberben kötött megállapodás támogatására tett javaslatát.

A plenáris után az új szabályokat még a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt a tagállamok jóváhagyják őket.

Romániában mennyit használunk?

Romániában 2009. január elsejétől darabonként 20 bani értékű illetéket, ökodíjat számolnak fel azokért a kisméretű reklámzacskókért, amelyeket a pénztáraknál ingyen osztogattak a vásárlóknak, s amelyek nem környezetbarát anyagból készülnek. Az ökodíj bevezetésével csökkent a műanyagzacskók használata, de így is messze állunk a 2019 végére kitűzött 90 darab egy főre jutó éves számtól.

Az Európai Bizottság adatai szerint Romániában 2010-ben egy fő 252 darab egyszer használatos zacskót használt, és csupán 28 többször használatos szatyrot. Dániában, Finnországban 4 darab egyszer használatos zacskó jutott egy főre, és 75, illetve 73 többször használatos szatyor. Magyarországon ez a szám 466, illetve 48. További adatokért katt ide.

Mi a helyzet uniós szinten?

Az unió legelterjedtebb műanyagzacskó-fajtája, az 50 mikronnál vékonyabb, könnyű nejlonzsák a legtöbbször nem használható újra, és így hamar a szemétbe kerül. Ezek a természetes vizeket és a vízi ökoszisztémát szennyező műanyag zacskók hatalmas környezetvédelmi problémát jelentenek.

2010-ben az unió minden egyes polgára kb. 198 nejlonzacskót használt el, amelynek 90 százaléka könnyű műanyag zacskó. Ha minden a szokott mederben folytatódik, akkor továbbra is nőni fog a nejlonzacskók mennyisége. 2010-ben becslések szerint több mint nyolc milliárd nejlonzacskó végezte a szemétben.

A műanyag szatyrok nemcsak a környezetet szennyezik, de az állat- és növényvilágra is veszélyt jelentenek.  A nyolcmilliárd zacskó közül sok a természetes vizekbe kerül, ahol az apró részecskék a vízi állatok szervezetébe, végső soron pedig az élelmiszerláncba kerülnek.

Az óceáni áramlatok mozgása eredményeként hatalmas lebegő műanyag szigetek alakulnak ki. A legnagyobb ilyen sziget a Csendes-óceánban található.

Úgyis lebomlanak, vagy mégsem?

Sok műanyag szatyrot úgy hoznak forgalomba, hogy azok biológiailag lebomlanak, és nem károsítják a környezetet. Ez azonban félrevezető lehet.

A világon először Kaliforniában tiltották be törvénnyel a műanyag zacskók használatát környezetvédelmi okokból - írja a hir24.hu. Helyettük papírzacskókat vagy újrahasznosítható anyagból készült csomagolóeszközöket használhatnak a vállalkozások. A tiltás jövőre lép életbe a kiskereskedőknek, és két év múlva minden vállalkozásnak.
A műanyagzacsik használatát eddig 100 helyi önkormányzat rendeletben tiltotta meg az USA-ban, az első város San Francisco volt. Most Kalifornia az első állam, ahol ezt törvényben szabályozzák. A lépéstől nemcsak a környezet védelmét, de az újrahasznosítható anyagokat gyártó vállalkozások felfutását is várják.

Az úgynevezett „oxo-biodegradációs úton lebomló” szatyrok ugyanis olyan mikrorészecskékből állnak, amelyek láthatatlanul szennyezik a környezetet a lebomlás után, miközben azt a benyomást keltik, hogy semmilyen környezeti terhelést nem jelentenek.

Az új uniós szabályok szerint az Európai Bizottságnak meg kell majd vizsgálnia, hogyan lehetne visszaszorítani az ilyen szatyrok használatát, és miként lehetne egyértelművé tenni a műanyag szatyrok címkézését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?