Biró Rozália a háziorvosokkal egyeztetett

Háziorvosokkal találkozott Nagyváradon csütörtökön délelőtt Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es szenátor, aki a találkozót követő sajtótájékoztatón az ott elhangzottakról is beszélt.

Május elsejétől a háziorvosoknak kell beadniuk a gyermekeknek a kötelező védőoltásokat is, ezt a feladatkört azonban egyeztetés nélkül osztotta ki rájuk a szakminisztérium. A tájékoztatón elhangzott, riasztóan visszaesett azoknak a száma, akik nincsenek beoltva, ráadásul Romániában 2,9 millió embernek nincs háziorvosa.

A találkozón szóba került, hogy az egészségügyi tárca vezetője korábban hangsúlyozta, hathatósabban kell fellépni a kötelező oltások beadásával kapcsoltban.

A szenátor elmondta, az orvosok kérték, hogy biztosítsák számukra a szükséges oltóanyagot. A oltások beadásáért egyébként elméletileg 10 lejt kapnak, ez azonban az adólevonások után 4 lejre apad, miközben egy-egy gyermeket akár többször is látnia kell az orvosnak, hogy beadhassa az oltást. "A háziorvosok amúgy is túlterheltek, átlagban 15 percük jut egy betegre, azonban az idő kétharmadát, tíz percet a papírmunkával töltenek, egy-egy páciens megvizsgálására pedig öt perc marad" - magyarázta a Biró Rozália.

Elmondta, meglátása szerint az egészségügyi kártyák körül is a sok bonyodalom, ezek használata május 1-től kötelező. A szenátor szerint gondot jelenthet, ha például a kártya leblokkol, hiszen feloldása 72 órába telik, és Bukarestben kell kérelmezni.

"Az egyetlen szerver Bukarestben van, ez gyakran órákig vagy napokig is elérhetetlen, ez alatt az idő alatt az orvosok nem tudják a rendszerbe bevinni a szükséges adatokat" - ecsetelte a szenátor, aki hozzátette: javasolni fogja, hogy egy-egy szerver egy-egy megyét szolgáljon ki. Biró Rozália folytatja az egyeztetést a háziorvosokkal, tervek szerint részt veszt majd a háziorvosi kollégium Bihar megyei részlegének rendes havi ülésén is.

Cseke Attila: a védőoltások életeket mentenek

Cseke Attila képviselő, volt egészségügyi miniszter szintén csütörtökön nyomatékosan felkérte a szülőket, hogy adassák be gyermekeiknek a kötelező védőoltásokat. Hozzátette, az elmúlt években sosem kommentált egészségügyi kérdéseket, de látva, hogy mennyire visszaesett a beoltott gyermekek száma, fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy ezekre az oltásokra szükség van.

"Az internetes felületeken szabályos oltásellenes-kampány folyik, azonban tudnunk kell, hogy szükségtelen kockázatnak tesszük ki gyermekeinket, ha elmulasztjuk az oltások beadását" - szögezte le a volt egészségügyi miniszter, aki hozzátette: ő a saját gyermekét mindenképpen beoltatja majd.

Romániában a gyermekeknek 18 hónapos korukig 17 oltást adnak be, ezek hatféle betegség ellen védenek. Ilyen betegségek például a kanyaró, a rózsahimlő, a mumpsz, a szamárköhögés és a gyermekparalízis. Cseke Attila elmondta, a betegségek önmagukban is veszélyeseket, ám egyes szövődményeik csak évekkel később mutatkozhatnak meg.

Bíznunk kell a tudományban, ezek kipróbált eljárásárok - tette hozzá a volt tárcavezető, aki megjegyezte: a problémával más országokban is szembesülnek, ezért történhetett meg, hogy az Amerikai Egyesült Államokban idén februárban kanyarójárvány tört ki 105 évvel azután, hogy azt mondták, ott felszámolták a fertőző betegséget.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?