Kötelezővé tennék a védőoltást?

Törvénytervezet készül a védőoltások érdekében - mindössze ezzel a mondattal reagált Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter arra az újságírói kérdésre, hogy miért nézik tétlenül a felelős kormányzati szervek a védőoltások ijesztő mértékű megtagadását a lakosság részéről.

A Hotnews információi szerint csak Bukarestben tavaly 20 százalékkal esett a beoltási arány 2013-hoz képest. A tárcavezetőt a B1 televízió kedd esti műsorában kérdezték a védőoltásokról, Nicolae Bănicioiu egyelőre nem adott semmilyen információt a törvénytervezetről.

Alexandru Rafila orvosprofesszor, a román mikrobiológusok egyesületének elnöke korábban elmondta, a vakcinák drámai csökkenése miatt könnyen járványok alakulhatnak ki.

Az Országos Közegeszségügyi Intézet adatai szerint 2014-ben a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni védőoltás beadási aránya az ország bizonyos részein 80 százalék alá esett. Bukarestben például tavaly mindössze 78,3 százalékos volt a beoltási arány a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő ellen, 2013-ban ez az arány 97,4 százalékos. A torokgyík, merevgörcs és szamárköhögés elleni védőoltás esetében a számok: 2014-ben 75, 2013-ban 95,9 százalék.

Egy járvány kialakulásának valós esélye akkor áll fenn, ha a beoltott lakosság aránya 80 százalék alá esik. Országos szinten tavaly a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni, úgynevezett ROR-védőoltásokat megkapók aránya 89,4 százalékos (2013-ban 91,4 százalékos), a torokgyík, merevgörcs és szamárköhögés elleni védőoltás esetében 87,3 százalékos volt.

A védőoltásokkal szembeni szkepszis hátterében a Hotnews szerint nemcsak néhány ortodox egyesület vakcinaellenes kampánya állhat, hanem az egészségügyi minisztérium is felelőssé tehető, amiért nem tudta mindig ellátni megfelelően a kórházakat, rendelőket védőoltásokkal.

Az ausztrál kormány néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy nem nyújt szociális támogatást azoknak a szülőknek, akik nem oltatják be gyermekeiket. A kormány azzal indokolta döntését, hogy az utóbbi évtizedekben már számtalanszor bebizonyították a vakcinák jótékony hatását, biztonságosságát, ezért érthetetlen bizonyos szülők ellenszegülése. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?