Șova-ügy: határozathozatalra kötelezte a szenátust az alkotmánybíróság

A szenátusnak meg kell jelentetnie a hivatalos közlönyben egy határozatot arról, hogy hozzájárul-e vagy sem a szociáldemokrata Dan Șova szenátor őrizetbe vételéhez - így döntött szerdai ülésén az alkotmánybíróság.

A kormánypárti Șova - Victor Ponta miniszterelnök volt kampányfőnöke - ügyében két hete szavaztak a szenátorok. A jelenlévők többsége támogatta ugyan a politikus kiadását, a felsőház vezetése mégis azt közölte, hogy nem lehet őrizetbe venni Șovát, mert a voksolásnál nem volt meg a minősített többség, vagyis a szenátus teljes létszámának fele plusz legalább egy szavazat.

Közben kiderült, hogy csak a szenátus házszabálya, valamint a szenátorok és képviselők jogállását szabályozó törvény kér minősített többséget egy törvényhozó őrizetbe vételének engedélyezésénél, az alkotmányban viszont egyszerű többség szerepel. A nagy politikai vihart kavaró ügyben többen is alkotmányossági óvást emeltek. Az alkotmánybíróság a Legfelső Bírói Tanácsnak (CSM) adott igazat, amely azt kifogásolta, hogy a szenátus mindössze egy közleményt adott ki az ügyben, holott döntéséért egy hivatalos határozatban kellett volna felelősséget vállalnia.

Az alkotmánybíróság szerdán elutasította Klaus Johannis államfő beadványát, aki mulasztással vádolta a törvényhozást. A parlament ugyanis a Șova-szavazás óta eltelt időszakban az alkotmányos előíráshoz igazította a szenátus házszabályát és a szenátorok és képviselők jogállását szabályozó törvényt. Az államfő alkotmányos panasza így időközben okafogyottá vált.

Megismétlik a szavazást?

A Johannishoz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) hivatali visszaéléssel vádolta Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnököt, amiért egy úgymond alkotmányellenes szabályzatra hivatkozva akadályozta meg a befolyásos kormánypárti politikus őrizetbe vételét. A PNL a Șova-ügyben rendezett szavazás eredményének újraértelmezését kérte a taláros testülettől, ez azonban elutasította illetékességét.

Az alkotmánybíróság szerdán elfogatott határozatai nyomán még nem egyértelmű, hogy a korrupcióellenes ügyészség rács mögé küldheti-e majd Dan Șovát. A hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők közül többen arra számítanak, hogy amennyiben megjelenik a hivatalos közlönyben a Șova őrizetbe vételét elutasító szenátusi határozat, azt - alkotmányellenes lévén - meg fogja semmisíteni az alkotmánybíróság, és így újabb szavazásra lesz szükség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?