Șova-ügy: László Attila szerint mulasztott a szenátus

Mulasztott a szenátus azáltal, hogy nem igazította a házszabályát egy korábbi alkotmánybírósági határozathoz – nyilatkozta a maszol.ro-nak László Attila.

Az RMDSZ szenátorát annak kapcsán kerestük meg, hogy a felsőház  szerdán nem járult hozzá a korrupcióval gyanúsított Dan Șova vizsgálati fogságba helyezéséhez. A politikus azért maradhatott szabadlábon, mert – a szenátus közlése szerint – nem gyűlt össze a szenátor letartóztatásának jóváhagyásához szükséges számú szavazatszám.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője, Laura Codruța Kövesi csütörtön felhívta Legfelső Bírói Tanács (CSM) figyelmét arra, hogy Dan Șova esetében a szenátus egy alkotmányellenes házszabály-paragrafusra hivatkozva nem az ülésen jelenlévő honatyák, hanem a felsőház tagjainak létszáma alapján számolta ki a kvórumot. Ezért arra kérte a testületet, forduljon ebben az ügyben az alkotmánybírósághoz.

László Attila elmondta, valóban létezik egy korábbi alkotmánybírósági határozat, amely szerint volt miniszterek letartóztatására vonatkozó ügyészségi kérésékről a parlament két házában a jelenlévők egyszerű többségével döntenek. A politikus elmondta: a képviselőház már korábban ehhez a határozathoz igazította a házszabályát, a szenátus azonban még nem, így Dan Șova esetében az alkotmányellenes cikkelyt alkalmazták. „Ez a szenátus mulasztása volt” – mondta László.

„Személy szerint az előzetes letartóztatást egy rendkívüli intézkedésnek tartom. Jogi szempontból nem áll le a bűnvádi eljárás, ha egy gyanúsítottat nem tartóztatnak le. Hagyjuk a bírákat eldönteni, hogy mi legyen ezeknek az embereknek a sorsa. Ha pedig az érintettek úgy tekintik, hogy jobb, ha lemondanak, akkor mondjanak le mandátumukról” – jelentette ki László Attila, amikor arról kérdeztünk, hogyan vélekedik Dan Șova ügyéről.  

A szenátor tájékoztatása szerint a felsőház kénytelen lesz pótolni ezt a mulasztást. „Két forgatókönyv lehetséges: vagy összhangba hozzuk a házszabályunkat az alkotmánnyal, és én ezt tartanám normálisnak, vagy az alkotmánybíróság erre kötelez majd bennünket” – magyarázta. 

Kapcsolódók

Kimaradt?