Fehér húsvétra számíthatnak a székelyföldiek

Péntek délben még mindig voltak olyan útszakaszok, ahol forgalomkorlátozás volt érvényben Székelyföldön. A meteorológusok előrejelzései szerint télies időjárás lesz a régióban húsvétkor is.

Mint beszámoltunk róla, a péntek  hajnalban esett több centis hó ismét elhozta a telet Székelyföldre, a magasabban fekvő összekötő utakon gondokat is okozott az áprilisi szeszélyes időjárás Hargita megyében.

A legnagyobb hó a Parajdot Gyergyószentmiklóssal összekötő országút által is érintett Bucsin-tetőn esett, ahol a kora reggeli órákban 75 centimétert mértek. Ez a mennyiség nem egyetlen éjszaka alatt hullt le, hanem már szerdától gyarapodik. A Bucsin-tetői meteorológiai állomáson mínusz hét fokot mértek péntek hajnalban. Délre azonban feloldották a csütörtökön érvénybe lépett forgalomkorlátozást, amely a 7,5 tonnánál nehezebb járművekre vonatkozott.

Téli gumival jön a nyúl

A péntek reggelre lehullt hómennyiség több Hargita megyei úton is fennakadásokat okozott, ezért a kora reggeli órákban forgalomkorlátozást kellett bevezetni a Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő 13A jelzésű, valamint a Maroshévízt Borszékkel összekötő 15A jelzésű országutakon. Ennek értelmében nem közlekedhettek a 7,5 tonnánál nehezebb járművek az érintett útszakaszokon. Időközben a forgalomkorlátozásokat sikerült feloldani, azonban továbbra is télies hóviszonyokra figyelmeztetnek a közlekedésrendészet munkatársai.

Szintén a rendőrség információi szerint korlátozások voltak érvényben több Máramaros-megyei útszakaszon is. Adrian Pănescu, a Hargita megyei prefektusi hivatal kancelláriavezetője közleményben jelentette, hogy éjjel két órától 11 hókotró takarította és sózta a megye országútjait, az utak megtisztítását az erős szél nehezítette.

Hidegvérű nyúl hozza a piros tojást

Továbbra is havazás és hideg várható, kimondottan télies viszonyokra kell készülnünk az idei húsvéton, tudta meg szerkesztőségünk a marosvásárhelyi területi meteorológiai központ ügyeletes meteorológusától.

Gyergyóban is, akárcsak a többi székelyföldi városban, a közelgő ünnepen és jövő héten is jóval hidegebb lesz, mint amennyit az eddigi évek mutattak. Pénteken 3 és –6, szombaton 6 és –8, vasárnap 7 és –2, hétfőn pedig 3 és –4 Celsius-fok között alakulnak a hőmérsékletek.

Ezúttal az időjárás rácáfol a szólásra, miszerint reggeli vendég nem marad sokáig. Az előrejelzések 10-én mutatnak csöppnyi felmelegedést, tartósan tavaszias idő azonban csak május elejére várható. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?