Sokan igényelték az ingyenes facsemetéket Háromszéken

Közel 500 háromszéki család igényelt 1500 őshonos gyümölcsfa csemetéket a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által meghirdetett Egy fa a jövő nemzedékének című akciójának keretében, tájékoztatott Berecki Kinga.

Az alapítvány igazgatója szerint az őshonos gyümölcsfa csemetéket 12 háromszéki településre juttatják el, így Kőröspatakra, Kálnokra, Zabolára, Mikóujfalura, Aldobolyba, Árkosra, Bodosba, Felsőrákosra, Köpecre, Biborcfalvára, Bardócra és Erdőfülébe.  A beküldött pályázók névsora itt nézhető meg

A facsemete akcióra falvanként átlagban 100 igénylő jelentkezett az alapítványnál, amely az idén indított programja keretében 1500 csemetét oszt ki, de az akciót minden évben megismétlik. A cél az, hogy a következő tíz év alatt minden háromszéki település részesedjen a csemetékből, főként őshonos batu és pónyik almát illetve őshonos szilvafajtákat kínálnak.

Az őshonos facsemete program abból a felismerésből indult, hogy a meglévő kerti gyümölcsfák elöregedtek, és a lakosság nem őshonos csemetékkel helyettesíti azokat. A Háromszéki Közösségi Alapítvány Sepsikőröspatakon félhektáros területen kezd saját facsemetéket nevelni és szaporítani, azokat 2-3 év múlva kezdik szétosztani a sikeresen pályázók között; addig máshonnan vásárolják a csemetéket. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?