A nemi életet sem kíméli az ortodox böjt

Nemcsak a menüt, de a szexuális életet is szabályozná az egyik román ortodox honlap a híveknek a húsvét előtti negyvennapos nagyböjt alatt.

A február 23-tól április 11-ig tartó böjt alatt, mint írják, amellett, hogy csínján bánunk a táplálékkal, a házasoknak is óvakodniuk kell a fizikai közelségtől (a házasságon kívüli szexuális életről nem írnak).

Véleményük szerint "a böjt az élet", mert kiemeli az embert azon dolgok közül, amelyek a halál felé viszik. A bűnbeesés óta a házastársak nemi közeledésével születnek az emberek, korábban egy makulátlan és bűntelen módja is volt a szaporodásnak, de mivel ez már nem lehetséges, a böjt során nem szabad ilyen jellegű érintkezésekbe bonyolódni.

Figyelmeztetnek is arra, az ilyen jellegű buzgóság arra késztetheti a házastársat, hogy másnál leljen örömre. A keresztény életforma így csak akkor lehetséges egy családban, ha mindkét fél ugyanazon hit szerint él, írják.

Az ortodox egyház egyébként sem túl engedékeny ilyen kérdésekben. Mint egy korábbi cikkünkben írtuk, a menstruáció, az öltözködés, az abortusz, az önkielégítés különösen foglalkoztatja őket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?