Döntöttek az elektronikus egészségügyi dosszié ügyében

A kormány szerdai ülésén jóváhagyta az elektronikus egészségügyi dossziéra (DES) vonatkozó jogszabály alkalmazási normáit. A kormányülésen jóváhagyott normák az elektronikus egészségügyi dosszié tartalmára és felhasználására vonatkoznak, amely az egészségügyi kártya és az elektronikus receptfelírás mellett az egészségbiztosítási informatikai platform részét képezi. A normákat a kormányhatározat elfogadásától számított 30 napon belül az egészségügyi miniszter, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) elnöke, a védelmi tárca képviselői rendelettel fogadják el.

Elektronikus egészségügyi dossziéja minden páciensnek lesz, függetlenül attól, hogy biztosított-e vagy sem, és információkat tartalmaz az érintett személy meglévő betegségeiről, a kapott orvosi kezelésről, ami elősegíti, hogy a beteg egészségügyi ellátása során a szakszemélyzet a legrövidebb időn belül a legjobb döntést hozza.

Az egészségügyi kártyák tavaly júniusban megkezdett kibocsátásával párhuzamosan elkezdődött a DES feltöltése információkkal, amelyek elsősorban a 2010-től működő egységes integrált informatikai rendszer (SIUI) adatbázisából származnak. Az OEP képviselői szerint közel 4 millió polgár elektronikus egészségügyi kártyáján szerepelnek már a családorvosok, illetve szakorvosok által feltöltött adatok, amelyekhez kizárólag az eü-kártya tulajdonosának, illetve a kezelőorvosnak van hozzáférése.

A jelszó felhasználásával megnyitható elektronikus dosszié öt modult tartalmaz, amelyek közül mindössze egy, pontosabban a sürgősségi ellátásra vonatkozó fejezetben tartalmazott adatokhoz (vércsoport, allergiák, beutalások, gyógyszerfelírások stb.) férhetnek hozzá az orvosok a páciens beleegyezése nélkül, a betegségelőzményeket, orvosi felírásokat, személyes adatokat tartalmazó modult viszont csak az eü-kártya tulajdonosának jóváhagyásával lehet az orvosnak megtekinteni. Az illetékesek szerint a személyi adatokat is tartalmazó elektronikus dosszié, az eü-kártya használata teljesen biztonságos, a személyi jogokat nem sérti, a betegek pedig bármikor ellenőrizhetik, hogy ki fért hozzá adataikhoz.

A családorvosokat tömörítő testületek már tavaly sürgették az elektronikus egészségügyi dosszié tartalmát tisztázó normák megjelentetését, amelyek tisztáznák, milyen adatok kerülhetnek a DES-be, a használt terminológiát, a szervertulajdonosra vonatkozó jogszabályozást, biztonsági elemek beépítését a rendszerbe, az adatok archiválására vonatkozó előírásokat, a felelősségeket, illetve hangsúlyozták az egészségbiztosítási informatikai platform részei közötti átjárhatóság megvalósítását, hiszen ez utóbbi nélkül nem teljesülhet a meghirdetett célkitűzés: az egészségügyi rendszer pénzügyi fenntarthatósága.

Kimaradt?