Nagy romániai földrengést jósol a world-earthquakes.com

Nagy erejű földrengés várható a world-earthquakes.com szerint idén Romániában. A portál statisztikai adatokra alapozza előrejelzéseit, amelyekről elismeri, hogy pontatlanok lehetnek.

A 2010-ben létesített portál szerint a Mercalli-skála szerinti 6-os vagy 6,5-ös fokozatú földrengés fordulhat elő a következő két évben a világ több pontján, így Romániában is. A 2015-ös eseménylistán kilenc vészjelzéssel ellátott zóna szerepel, Románia mellett Görögországba és Olaszországba is jósolnak nagyobb erejű földrengést. A statisztika szerint egyébként Japánban a következő 48 órában nagy földrengés várható. 

A 2010 óta feltöltött statisztikai adatokon alapuló előrejelzések közül zölddel jelölik azokat a földrengéseket, amelyek jóslatuknak megfelelően bekövetkeztek. A 48 előrejelzést tartalmazó listán 9 dátumot színeztek be zölddel.

Ugyanakkor a honlap üzemeltetői is hangsúlyozzák, hogy előrejelzéseik kizárólag a Föld tektonikus tevékenysége több éves adatainak összehasonlítása alapján készültek, semmiféle tudományos vagy műszerek által mért adatot nem alkalmaznak az algoritmusban. Arra kérik az oldal látogatóit, hogy ne tekintsék hivatalos előrejelzésnek a jóslataikat.

A román Országos Földtani Intézet szakemberei egyébként kedden hozták nyilvánosságra a Romániában 2015-ben várható földmozgásokról szóló jelentést, amelyben Mircea Radulian tudományos igazgató hangsúlyozta: a mély földrengésekről statisztikák alapján esetleges előrejelzést tudnak csak összeállítani, míg a felszíni mozgások teljes mértékben kiszámíthatatlanok. Ugyanakkor a Romániára vonatkozó előrejelzések évek óta havi 15-20 földrengésről szólnak, valamennyi mozgás ereje a Richter-skála alsó, veszélytelen szintjén helyezkedik el. 

Mi az a Richter- és a Mercalli-skála?

A földrengésekkel kapcsolatban gyakran emlegetik a Richter- és a Mercalli-skálát. A Richter-skála felül nyitott, a magnitúdót logaritmus-szerűen jelző skála, amely arra szolgál, hogy szeizmográfok segítségével objektíve megállapítható legyen a földrengés által felszabadított energia. A Richter-skála 0,0-ás értékkel kezdődik. Földrengések a 2,5-es értéktől fogva érzékelhetők.

A Richter-skála fokozatainak jellemzése:
1-2-es: csak műszerekkel mérhető; 3-as: csak ritkán érezhető, akkor is a földrengés epicentruma közelében; 4-5-ös: az epicentrumtól mért 30 kilométer sugarú körben érezhető, kisebb károkat okoz; 6-os: mérsékelt földrengés, amely sűrűn lakott körzetekben halálos áldozatokat követel és súlyos károkat okoz; 7-es: erős földrengés, amely katasztrófákhoz vezethet; 8-as: igen nagy erejű földrengés; 9-es: eddig nem mértek ilyen fokozatú földrengést.

A Mercalli-skála nem a műszerek által mérhető nagyságokon alapul, hanem a földrengés érezhető és látható következményein. A 12 fokozatú mikroszeizmikus Mercalli-skála a szeizmikus intenzitást méri, amellyel a rengés erejét a földfelszínen kifejtett hatása szerint sorolják be.

A Mercalli-skála 12 fokozatának jellemzése:
1-es: észrevehetetlen, 2-es: alig észrevehető, 3-as: gyengén észrevehető, 4-es általánosságban észrevehető, 5-ös: az alvókat felébresztő, 6-os: megrémisztő, 7-es: épületekben kárt okozó, 8-as: épületekben rombolást okozó, 9-es: általános épületkárokat okozó, 10-es: általános épületrombolást okozó. 11-es: katasztrófát okozó, 12-es: egész körzeteket elpusztító – magas és mélyépületek egyaránt elpusztulnak, a földfelszín messzemenően átalakul.

Kapcsolódók

Kimaradt?