Átlagban 15-20 földmozgás lesz havonta Vrancea térségében

Havonta 15-20 földmozgásra lehet számítani az idén Vrancea szeizmikus térségében az Országos Földtani Intézet szakemberei szerint. Ez a földmozgás a térség természetes tevékenységének minősül és nem kell okot adnia pánikra a lakosság körében.

Az előrejelzéseket a tavalyi év földtani tevékenységének elemzése alapján dolgozták ki, és első sorban a mélységi földmozgásokra vonatkoznak. „A felszíni tevékenységet sokkal nehezebb megjósolni, ezek ritkán és jobbára előjelek nélkül következnek be” – fogalmazott az intézet tudományos vezetője, Mircea Radulian. Hozzátette, a tavalyi szeizmikus tevékenység kicsit intenzívebb volt az előző éveknél, havonta 18-20 földmozgást észleltek a műszerek – ám ez az arány természetesnek minősül a térségben.

A kisebb méretű földmozgások előrejelzésével kapcsolatban nem lehet matematikai számításokra hagyatkozni, kizárólag a statisztikára – emelte ki Radulian,  hozzátéve, hogy a nagy erejű földmozgások másféle statisztikákba sorolhatók. A szakember azt is elmondta, a rendszeres földmozgás nem ad okot aggodalomra, akkor válik gyanússá a szeizmikus tevékenység, ha a megszokott számú földmozgásnál jóval több vagy jóval kevesebb rengést észlelnek.

Vrancea szeizmikus térsége mellett Fogaras, Dobrudzsa és Bánság is a Földtani Intézet figyelmének központjában áll, ugyanis ezekben a térségekben ritkább a földmozgás, viszont általában erős.

A tavalyi legerősebb földrengést egyébként Vrancea környékén észlelték, ez november 22-én következett be és a Richter-skála szerinti 5,7-es fokozatot érte el. 

Kimaradt?