A világ legkisebb élőlénye az űrből is látszik

Egyetlen fitoplankton, ha nagyobbra nőt, csupán pár centiméter, de többségük milliméteresnél is parányibb. Mégis, néha az űrből is látszódnak...

A planktonvirágzás néha akkora méretek ölt, hogy a parányi lények szabad szemmel is észrevehetővé válnak például a hajókról vagy a repülőkről. Vagy akár még magasabbról is: az alábbi felvételt az Operational Land Imager (OLI) készítette az űrből. A képen a Bering-tengeren levő Pribilof szigetek környezete látható, melynek környékét szinte beterítik a fitoplanktonok.

A fitoplanktonok jelentős része túl kicsi, hogy szabad szemmel látható legyen. Azonban, ha elég magas számban vannak jelen, zöld elszíneződésként látszanak a víz felszínén, melyet a sejtjeikben lévő klorofill jelenléte okoz (egyébként a szín fajonként eltérő lehet a klorofill mennyiségének és a különböző védőpigmentek jelenlétének függvényében). 

A fitoplankton szervezetek a vízi, elsősorban az óceáni tápláléklánc nélkülözhetetlen résztvevői, emellett fontos szerepük van a Föld légkörének oxigénháztartásában.

Kimaradt?