Bírálják Johannis kijelentéseit az igazságszolgáltatásról

Nem mindenben ért egyet a legfelsőbb bíróság elnöke Klaus Johannisszal abban, amit az államfő a romániai igazságszolgáltatásról mondott a Legfelső Bírói Tanács (CSM) ülésén.

Livia Stanciu kedden este a Mediafaxnak kommentálta Johannisnak azt a kijelentését, miszerint eljött az ideje, hogy az Európai Bizottság beszüntesse Románia esetében azokat a rendszeres országjelentéseket, amelyeket Brüsszel az igazságszolgáltatás működéséről, a jogállamiság érvényesüléséről tesz közzé.

Mint ismert, az Európai Bizottság az úgynevezett Együttműködési és Értékelési Mechanizmust (MCV) keretében 2007 óta rendszeresen országjelentéseket tesz közzé a román igazságszolgáltatás működéséről. A legfelsőbb bíróság elnöke úgy vélekedett: fontos lenne fenntartani a romániai igazságszolgáltatás monitorizálását, mert vannak még a rendszernek olyan hiányosságai, amelyek kiküszöböléséhez szükség brüsszeli segítségre.

Klaus Johannis kijelentéseit bírálta Monica Macovei EP-képviselő is. Különösen azt a nyilatkozatát, miszerint az igazságszolgáltatás a hatalmi ágak egyike, de nem áll a többiek felett. „Ez hasonlít ahhoz, amit a Szociáldemokrata Párt állít. Mintha az államfő azt üzenné az igazságszolgáltatásnak, hogy hagyjon fel a másik két hatalmi ág, a parlament és a kormány tagjai elleni eljárásokkal” – fogalmazott a volt igazságügyi miniszter, akiknek mandátuma alatt hozták létre a feddhetetlenségi ügynökséget (ANI) és erősítették meg a korrupcióellenes ügyészséget. 

Kapcsolódók

Kimaradt?