Adócsökkentés és kedvezmények Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön csökkentik a magánszemélyek adóját, de kis- és középvállalkozóknak is kedveznek. Antal Árpád polgármester elmondta, idén eredményes pénzügyi évet zár az önkormányzat, ugyanis 2,4 millió lejjel nőtt a városkassza személyi jövedelemadóból visszaosztott és helyi adókból, illetékekből származó bevétele.

Számítások szerint a háromszéki megyeszékhely megengedheti magának, hogy jövő esztendőre a törvény által megengedett minimális szintre, azaz a jelenlegihez képest 10 százalékkal csökkentse a magánszemélyek ingatlan és terület adóját. Ez az adónem változatlan marad a jogi személyek esetében.

Antal Árpád szerint az önkormányzat bevételei évről évre növekednek, és a város pénzügyi helyzete megerősödött. Az adócsökkentéstől nem az adózási kedv növekedését várják, hanem inkább kedvezményt szeretnének adni a magánszemélyeknek. A polgármester jó adófizetőknek tartja a sepsiszentgyörgyieket, november végéig a magánszemélyek 82 százaléka és az aktív jogi személyek 81 százaléka tett eleget adófizetési kötelezettségeinek.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata csütörtöki ülésén elfogadta a 2015-ös helyi adók és illetékekről szóló határozatot, amelyet előzőleg Antal Árpád András polgármester és Miklós Zoltán az RMDSZ frakcióvezetője közösen mutattak be sajtótájékoztató keretében. Ez szerint a háztartásokat érintő megtakarítás összege 6 és 36 lej között mozog az ingatlanok mérete és az adózási övezeti besorolás függvényében.

A sepsiszentgyörgyi tanács ugyanakkor tervezi az adózási övezetek besorolásának módosítását. Jelenleg földrajzi területek szerint határozzák meg, hogy ki mennyi adót fizet, éppen ezért előfordul, hogy két egymás melletti utca lakói ugyanolyan adózási besorolásba kerülnek, annak ellenére, hogy egyik utca felújított és a másikban nincs aszfaltút, mutatott rá Antal Árpád, aki ezt méltánytalannak találja, ezért változtatni szeretnének rajta.

Egy olyan pontozási rendszert dolgoznak ki, amely alapján minden sepsiszentgyörgyi utca egyénileg értékelhető és az elért pontszám függvényében különböző adózási övezetekbe sorolható. Figyelembe veszik az adott utca infrastruktúráját, a közbiztonságot, a belvárostól való távolságot, valamint az életminőséget, azaz a zavaró ipari létesítmények közelségét. Az új adóügyi besorolási tervezet várhatóan 2016-tól lép érvénybe.

Kedvezmény a kis- és középvállalkozóknak

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a kis- és középvállalkozók számára eltörli az 500 négyzetméternél kisebb ingatlannal rendelkező kereskedelmi és szolgáltatói egységek évente befizetendő 200 lejes láttamozási díjat. Természetesen ezentúl is láttamoztatni kell a működési engedélyeket, de ez kevesebb kiadást és sorban állást jelent majd a vállalkozóknak – ismertette a módosítás előnyeit Miklós Zoltán.

Ezzel szemben az 500 négyzetmétert meghaladó kereskedelmi felülettel rendelkező gazdasági szereplők terhei megsokszorozódnak. A létező egységeknek ezentúl évente 5000 lejt kell fizetniük, míg az újonnan létesülő bevásárlóközpontok és nagyáruházak 10 ezer lejért válthatják ki az engedélyt, ennek láttamozása a továbbiakban majd 5000 lejbe fog kerülni.

Kedvező parkolási bérlet

Sepsiszentgyörgyön jövőtől érdemes hosszú távra váltani a parkolójegyeket. Városszerte majdnem felére csökkennek a hosszú távú parkolási díjak. A lakónegyedekben kijelölt parkolóhelyek bére eddig egy évre 1500 és 3000 lejbe kerültek a besorolási övezet függvényében, jövő esztendőtől viszont legtöbb 1500 lejt kell egy központi A övezetes helyért fizetni, 1000 lej a B övezetben és 700 lej lesz a C és D övezetben a bérleti díj. Aki 300 óránál többet állomásozik fizetős parkolóban a belvárosban, annak már megéri éves bérletet váltani, ami 600 lejbe kerül. A B övezetben 400 lej és a C és D zónában 250 lejért lehet parkolni a szabad helyeken. Az önkormányzat lehetőséget biztosít negyed- és féléves bérletek kiváltására is, ezek ellenértéke arányosan csökken a fenti díjszabásokhoz képest.

2015-ben kedvezményeket nyújtanak a szabadidős létesítményeknél is. Így például a sugásfürdői kis sípálya használata ingyenes lesz a 130 centiméternél alacsonyabb gyerekek számára. Ez főleg a sízni tanuló óvódáskorú és kisiskolás gyerekekre vonatkozik, akik az ellenőrző kapun átmenve díjmentesen használhatják a pályát.

Jövőtől kedvezményes, 10 lejes jegyet válthatnak a tanulók és nyugdíjasok a Sugás Spában, miközben a teljes árú jegy változatlanul 15 lejbe kerül majd. Ezentúl szervezett csoportok magánrendezvényekre is kibérelhetik a fürdőt, három órára 300 lej a bérleti díj, ezen felül minden órára 50 lejt kell fizetni. Ugyancsak Sugásfürdőn a minigolfpályára érvényes 15 lejes jeggyel 60 perc helyett 90 perc játékidőt kapnak a befizetők. A sepsiszentgyörgyi strandon pedig jövőtől olcsóbb lesz a nyugágy napi bérlése, ezért majd csupán öt lejt kell fizetni, döntött az önkormányzat.

 

Kimaradt?