Bálint Benczédi Ferenc püspök maradt a Magyar Unitárius Egyház élén

Újabb hat évre Bálint Benczédi Ferencet választotta püspökévé a Magyar Unitárius Egyház (MUE), a törvényhozó főhatóság hétvégi kétnapos ülésén Székelyudvarhelyen - közölte a szekelyhon.ro.

A két püspökjelölt, a 2008 óta főpásztori tisztségben lévő Bálint Benczédi Ferenc és a homoródszentpáli Tódor Csaba Székelyudvarhelyen, a Bethlen-lakótelepi templomban összegyűlt zsinati képviselők előtt ismertette jövőbeli elképzeléseit az egyházkormányzásról. A szavazólapok összesítése nyomán az ünnepi istentisztelet végén jelentették be Bálint Benczédi Ferenc újraválasztását.

A püspökválasztó zsinat alkalmával tizenkét lelkészt szenteltnek fel. A „tizenkét tanítványt" Jézus tanításának jobb megismerésére, és Isten küldötteiként való szolgálatra buzdította a MUE újraválasztott püspöke.

A MUE Főtanácsa, a legfőbb döntéshozó és felügyelő egyházi hatóság, megválasztotta Farkas Emőd és Boros János főgondnokokat, Gyerő Dávid főjegyzőt, Kovács István közügyigazgatót és a különböző testületek tagjait. Az ünnepi istentiszteleten Kovács Sándor teológiai tanár arra figyelmeztette a híveket, hogy Isten mögé, ne pedig evilági célok mögé sorakozzanak fel.

"A pártoskodás, haragvás ideje lejárt. Ne azt keressük, ami elválaszt, hanem ami összeköt" - idézte Kovács Sándort a Székelyhon. A 62 éves, segesvári születésű, Székelyudvarhelyen nevelkedett, húsz éve Kolozsváron szolgáló Bálint Benczédi Ferencet 2008 decemberében választották meg az Erdélyi Unitárius Egyház élére. Püspöki szolgálata idején valósult meg a - trianoni határok által megosztott - erdélyi és magyarországi unitáriusok újraegyesülése a Magyar Unitárius Egyház keretében.

Az egyházak egyesülésére az is lehetőséget teremtett, hogy a 2010 júniusában elhunyt Rázmány Csaba magyarországi unitárius püspök helyett a magyarországi egyházkerület nem választott új püspököt.

Kapcsolódók

Kimaradt?