A tiltás ellenére Háromszéken még mindig visít a disznó

Elkezdődött a disznóvágás idény. A bódításra vonatkozó uniós előírás ellenére Háromszéken a legtöbb portán vágáskor még mindig visít a disznó. A háromszéki gazdák sertések tízezreit vágják hagyományos módon, ugyanis a törvény által előírt 100 és 300 lej közti pénzbírságot szinte lehetetlen végrehajtani.

A vágás előtti bódítás a hagyományokhoz való ragaszkodás mellett azért sem működik, mert ebben az időszakban egy-egy faluban reggelente 30-40 disznót is vágnak, és egy körzeti állatorvos képtelen mindenhol jelen lenni, magyarázta Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos.

Tudomásunk szerint egyes háromszéki disznóölők házilag készítettek kábító készüléket, amelyből két villanydrót áll ki, azokat a sertés füle mögé helyezik, és villanyárammal rázatják meg, ettől az állat pár pillanatig elkábul, ezidő alatt leszúrják. Ez a módszer azonban csak félmegoldás, az uniós előírás ugyanis nem ezt érti a kábítás alatt.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője felhívja a figyelmet, hogy a háztáji disznóvágás, azzal a feltétellel engedélyezett, ha az állat húsát saját használatra, családon belül fogyasztják el, szigorúan tilos közfogyasztásra használni.

Sikó Barabási Sándor a disznóvágás kapcsán a legfontosabbnak az, hogy a lakosság minden esetben végezze el, az egyébként kötelező trichinellózis vizsgálatot, lehetőleg a rekeszizomból vett mintát és az állat fülszámát vigyék a laboratóriumba.

A szakember felhívja a figyelmet, hogy amennyiben kiderül, hogy a disznóhús trichinellával fertőzött, az egész állatot elkobozzák és a gazda költségén elhamvasztják. Fontos azonban tudni, hogy ez esetben a hatóságok által kiállított igazolások, és a sertés felértékelése után a gazda kártérítést igényelhet.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján Kovászna megyében november – január időszakban akár 30.000 disznót is levágnak a háztájakon, legalábbis ennyi esetben igénylik a trichinella vizsgálatot. Sikó Barabási Sándor szerint enyhén csökken a háztájon levágott disznók száma, ami főként gazdasági okokkal magyarázható, vagyis, hogy nem mindenki engedheti meg, disznót neveljen, vagy vásároljon, ezért a húst kisebb adagokban az üzletből vásárolják meg.

Kimaradt?