A hajléktalanok jogaiért tüntettek Kolozsváron

Civilek szerveztek megmozdulást pénteken kora délután a kolozsvári polgármesteri hivatallal szemben a hajléktalanok világnapján.

Mintegy húsz fiatal és feleennyi rendőr gyűlt össze. Előbbiek transzparensekkel fejezték ki szolidaritásukat egyrészt a hajléktalanok, másrészt a bukaresti Vulturilor utcából kilakoltatott és rendőrségi visszaélések áldozatává váló emberekkel. Nem sokkal a demonstráció megkezdése után már több hajléktalan vagy rászoruló megérkezett a helyszínre,ugyanis ingyen ebédet hirdettek meg a számukra.

Idővel mindenki sorra jutott, és míg a szomszédos vendéglő tulajdonosa vagy egyik alkalmazottja cinikus megjegyzéseket tett a gyülekező emberekre, a fiatalok kiszolgálták őket.

A maszol.ro-nak egy tüntető elmondta, céljuk felhívni a figyelmet egy általános problémára, hiszen Európa-szerte emberek tömegeit lakoltatják ki, vagy állnak kilakoltatás előtt. A szociális hálózat nálunk legalábbis nem egészen az emberek érdekeit szolgálja, egy szociális lakás igénylésénél olyan kritériumok vannak, amelyek kirekesztik az igazán rászorulókat, fogalmazott.

"A feladatunk az, hogy legalább helyi szinten feltérképezzük a lakhatási problémával közdő emberek eseteit és számt, mivel eaz önkormányzat mostanáig egyetlen tanulmányban írt erről" - mondta. Az országosan szerveződő Közös Front a Lakhatás Jogáért szervezet arra törekszik, hogy a jogi háttér megváltozzon, akár alkotmány-szintjén, amely kimondhatná a lakhatáshoz való jogot.

Kimaradt?