Protokollról tartanak konferenciát Marosvásárhelyen

Állami és diplomáciai protokollról, a rendezvényszervezésről, a vendéglátási alapismeretekről, nemzetközi protokollversenyről szól az a konferencia, amelyet első alkalommal szerveztek meg Marosvásárhelyen pénteken.

A protokoll konferenciára két helyszínen, két célközönség előtt került sor: a Sapientián a dikákok számára és a Perla Hotel tanácstermében a civil egyesületek, intézményvezetők, üzleti szféra képviselői számára.

Kali István főszervező, az ötletgazda Regeneráció Egyesület nevében nyitotta meg a rendezvényt, kiemelve azt, hogy az ilyen jellegű képzés hiányzik az oktatásból, ezért ez egyfajta hiánypótló előadássorozat is, amely a fiatalok számára segít abban, hogy felkészüljenek és kellő tudással álljanak majd helyt, az üzleti és civil szféra képviselői számára pedig eligazodni a protokoll világában, irányt nyújtani a gyakorlati protokollban.

Az esemény társszervezője a Magyar Protokollosok Országos Egyesülete, amelynek alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke dr. Vámos Lászlóné a szakmáról mondott alapvető információkat. A protokoll ismerete hozzátartozik ma az általános műveltséghez, hangsúlyozta, hiszen nem csupán azt jelenti, hogy mit illik és mit nem illik, hanem magába foglalja a rendezvényszervezéstől, a kapcsolatteremtésig és -ápolásig a vendéglátást, a viselkedéskultúrát, a diplomáciai és állami protokollt is.

Az előadó beszélt a protokollosok egyesületének 1993-as megalakulásáról, annak előzményeiről, szükségszerűségéről, a kül- és belkapcsolatokban betöltött szerepéről, szakmai felkészítőkről, továbbképzőkről, a szakma népszerűsítéséről, arról, hogy húsz óta folyamatosan meg akarják az egyesületet szüntetni.

Rendezvényszervezésről, annak alapismereteiről, a leggyakoribb rendezvénytípusokról, személyi és technikai feltételrendszerről, szakmai háttérről, a rendezvényszervezés szakaszairól értekezett Sáskáné Nádas Ágnes.

A továbbiakban vendéglátási alapismeretekről, viselkedéskultúráról esett szó, délután pedig állami és diplomáciai protokoll a téma, valamint tájékoztatás a nemzetközi protokollversenyről.

Kimaradt?