Október közepétől nehezebb lesz a pécsi hajléktalanok élete

Pécs belvárosában és a baranyai megyeszékhely több városrészében nem lehet életvitelszerűen a közterületen tartózkodni október közepétől - döntött csütörtöki ülésén a pécsi közgyűlés.

A testület a közterületek használatáról szóló rendelet módosításával megtiltotta az életvitelszerű tartózkodást a szűken vett belvárosban, emellett olyan külső városrészekben, amelyeken az utcákat, tereket az utóbbi években újították fel.

A várhatóan október közepén hatályba lépő rendelet szerint aki nem rendeltetésszerűen használja a köztereket, éjjel vagy napközben ott alszik, a belvárosban az utcán él hajléktalanként, felszólítható a távozásra, visszatérő jelenség esetén pénzbírsággal és elzárással is sújtható.

Páva Zsolt (Fidesz) polgármester elmondta: a pécsi önkormányzat a későbbiekben dönthet az ellátórendszer erősítéséről, bővítéséről, most a közterületek védelme az elsődleges. Nem megengedhető - tette hozzá -, hogy egy kisebbségben lévő embercsoport megfélemlítse a városban élőket vagy oda látogatókat, elfoglalja az utcabútorokat, rombolja a történelmi városmag és a felújított közterületek képét. A polgármester felidézte: a nyáron - miután a rendelet korábbi módosítása nem kapta meg a többséget a közgyűlésben - a Fidesz 13 ezer pécsi telefonos megkérdezésével végzett közvélemény-kutatást. Kiderült, hogy a megkérdezettek 80 százaléka szigorúbb fellépést vár az önkormányzattól és a rendőrségtől a pécsi közterületeken életvitelszerűen élőkkel szemben.

Kimaradt?