Az autonómia-statútum közvitájára készül az RMDSZ

Csütörtökön délután, Kolozsváron mutatja be a székelyföldi autonómia tervezetet Kelemen Hunor. A szövetség elnöke egy nappal korábban Sepsiszentgyörgyön egyeztetett a szövegről az MPP vezetőivel, majd megejtették az „utolsó simításokat”. Csütörtökön reggel egy sajtóbeszélgetésen beszélt a következő időszakban szervezendő közvitáról.

Elmondta, hogy a kolozsvári bemutatón röviden ismerteti a statútumot, és elhelyezi azt a politikai, társadalmi kontextusban, majd ezt követően az RMDSZ honlapján közzéteszik az autonómia tervezet magyar és román változatát, és készül az angol nyelvű fordítás is, amelyet eljuttatnak minden olyan helyre, ahol erre a változatra is szükség van.

A statútum közvitáját a társadalom felől kell megközelíteni, nem a politikai pártok felől, hiszen abból indulnak ki, hogy politikai pártok olyasmit nem vállalnak be, amit szavazóik nem támogatnak, ezért az RMDSZ feladata az, hogy a román társadalom minél nagyobb részét megszólítsa. Keresik a román partnereket, van már néhány román személyiség, akik vállalják, hogy az ország különböző helyszínein lebonyolítanak bemutató beszélgetéseket.

A választási kampány nem a legalkalmasabb pillanat, hogy racionálisan lehessen beszélgetni erről a témáról, de ahhoz jó alkalom, hogy felfigyeljen rá mindenki, majd a közvitát folytatják a választások után is. Ez nem a választási kampányra készült, szögezte le Kelemen Hunor, aki szerint, eredeti szándékuk szerint tavaszra készült volna el az autonómia statútum, de korábban azt hitték gyorsabban elkészülhet ez a tervezet, de fontos, hogy végre elkészült a dokumentum.

A közzététel előtt volt egy belső konzultáció az RMDSZ-be, a tervezetet megkapták a parlamenti képviselők és önkormányzati vezetők. A csütörtökön bemutatásra kerülő székelyföldi autonómia tervezet a dél-tiroli autonómia modellt veszi alapul, annak kompetenciáit, intézményes felépítését, nyelvhasználatot veszi át a székelyföldi környezetbe ültetve. A dél-tiroli ugyanis egy sikeres és működő európai modell.

Kelemen Hunor szerint román oldalon azt próbálják belemagyarázni a székelyföldi autonómia tervezetbe, hogy „Moszkva diktál” vagy összemossák a skóciai függetlenségi népszavazással. Leszögezte: az RMDSZ tervezetét a szövetség szakpolitikusai készítették és az MPP-s partnereikkel egyeztették, azon kívül senkinek nincs köze hozzá. Emellett a szövetségi elnök szerint véletlen egybeesés az, hogy a székelyföldi autonómia statútum bemutatása éppen a skóciai népszavazás napján történik, mert amikor múlt héten kitűzték a bemutatás dátumát elkerülte figyelmüket, hogy éppen ma zajlik a skóciai népszavazás.

Az RMDSZ elnöke szerint fontos lenne, hogy a romániai magyar közösség körében konszenzus legyen a tervezetről, ne arra adjon alkalmat, hogy „az autonómia statútummal egymás fejét verjük”. „Bizonyára a közvita végén másabb lesz a tervezetet, mert nagyon sok észrevételt fognak kapni, amit figyelembe kell venni.” Aki hozzá akar szólni, meglesz a lehetősége, lakossági és szakmai fórumokat is szerveznek, de interneten is lehetőség lesz, névvel vállalt módosító javaslatokat tenni. A szakmai munkacsoport, külső szakemberek és az RMDSZ vezető testületei pedig időről időre elemzik és rendszerezik a beérkező javaslatokat, hogy ne a közvita végén egyszerre kelljen több tízezer hozzászólásról tárgyalni.

Újságírói kérdésre válaszolva Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, az autonómia statútumot kidolgozó munkabizottság tagja kifejtette: az Székely Nemzeti Tanács vezetője, Izsák Balázs részéről nagyfokú merevséget tapasztalnak, nem hajlandó egyetlen vesszőnyi változtatást sem elfogadni az SZNT statútumához képest. A sepsiszentgyörgyi elöljáró ugyanakkor sértőnek nevezte Izsák Balázs nyilatkozatát, miszerint az RMDSZ tervezete többet árt, mint használ az autonómia ügyének.

„Így nagyon nehéz együtt gondolkodni, de bízok benne, hogy a történetet sikerül visszaterelni a normális kerékvágásba”, mondta Antal Árpád, aki szerint az értelmes munkamegosztás a legfontosabb, az, hogy az SZNT és az RMDSZ is a maga eszközeivel mindent megtegyen, hogy az autonómia tervezet menjen a maga útján. A sepsiszentgyörgyi politikus azt kéri az SZNT-től, hogy a tervezet tartalmával foglalkozzanak, ahhoz fogalmazzanak meg módosító javaslatokat és ne azt róják fel az RMDSZ-nek, hogy foglalkozik az autonómiával.

Kelemen Hunor szerint a székelyföldi autonómia tervezet kapcsán most az a legfontosabb, hogy senki ne nyomja be egy olyan értelmezési mezőbe és helyezze nem megfelelő nemzetközi kontextusba a történetet, amiből évek múlva se tudnak kimászni, ami nem segíti a célok elérését. Ezért folytatnak társadalmi párbeszédet a román közösséggel, és ezért készül az angol nyelvű változat is, amit bemutatnak nemzetközi fórumokon és nagyköveteknek. Jövő héten például az Európai Néppárt vezetőinek is bemutatja a tervezetet, mondta Kelemen Hunor.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?