Van igény szakmunkásokra, mégse iratkoznak a diákok szakiskolába

Háromszéken van igény szakmunkásokra, csupán egy, szakiskolát végzett fiatal szerepel a munkanélküliek listáján, mutatott rá Kelemen Tibor. A Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség (AJOFM) igazgatója szerint a szakiskolák végzősei akár az egyetemet végzetteknél is nagyobb eséllyel kapnak állást a háromszéki munkaerőpiacon.

Kovászna megyében jelenleg 5 900 munkanélkülit tartanak nyilván, közülük 105-en rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, további 420 személynek van líceumi végzettsége, és mindössze egy szakiskolai végzős szerepel hivatalosan a munkanélküliek listáján. Az állástalanok többsége olyanokból áll, akik a kötelező tíz osztály vagy esetenként az elemi iskola elvégzése után nem folytatták tanulmányaikat, így nincs semmilyen szakmájuk.

Kelemen Tibor szerint több háromszéki cég is keres szakmunkásokat, így asztalosokat, hegesztőket, kőműveseket, vízvezetékszerelőket, minden szakmában 10-15 álláslehetőség van Kovászna megyében. Az igazgató szerint a szakmunkások iránti igény az osztrák Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó megjelenésével is összefügg, hiszen az elkezdte építeni a rétyi gyárát, és alkalmazza a szakképzett munkaerő javarészét.

Kelemen Tibor szerint üdvözlendő a szakoktatás újraindítása, és meggyőződése, hogy lesz igény képzett szakemberekre, azok nem lesznek diplomás munkanélküliek. Kovászna megyében egyébként a diákok és szülők részéről nem volt érdeklődés a szakoktatás iránt, mutatott rá nemrégiben Keresztély Irma. A háromszéki főtanfelügyelő szerint több osztályt szerettek volna indítani a kilencedik osztály utáni kétéves, és a nyolcadik utáni hároméves szakiskolákban, de nem tudták megvalósítani beiskolázási tervet.

„A szülők szinte közelharcot vívtak, hogy gyerekeik elméleti iskolába juthassanak, nem vették figyelembe, hogy nem minden diák képessége éri el az elvárt szintet, és gondjaik lehetnek az érettségin”, mondta Keresztély Irma. Hozzátette: a következő évek feladata lesz pozitív példákkal bizonyítani, hogy van létjogosultsága a szakképzésnek, a vállalkozók biztosítanak munkahelyet a szakiskolát végzetteknek.

Kimaradt?