Csendőrök zavarták meg a Skócia függetlenedése mellett tüntetőket

Hozzávetőlegesen 25-30 civil személy, illetve ugyanannyi egyenruhás rendőr és csendőr gyűlt össze kedd este Marosvásárhelyen a Színház-téren, ahol az EMNT és EMNP szervezésében villámcsődületre kerül sor Skócia Nagy-Britanniától való elszakadása mellett.

Az egyenruhások sem voltak kevesebben a résztvevőknél, akik kedd este hat órakor gyülekeztek a Színház-téri szökőkút mellett. A rendőrök és csendőrök szinte valamennyiüket igazoltatták, adataikat feljegyezték, egy személyt, aki székely zászlóval jelent meg, felszólítottak, hogy tegye el a zászlót, a szervezőket pedig felelősségre vonta a villámcsődület miatt.

Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi közösségi rendőrség parancsnoka a sajtó érdeklődésére kijelentette, az a köztéren történő, három személynél többet számláló összejövetel, amelyet a világhálón hirdetnek már nem számít spontán szervezkedésnek. Ezért aztán valamennyi jelenlevő személy, akinek adatait feljegyezték bírságra számíthat. A bírságot nem a rendőrség, hanem a csendőrség fogja kiszabni – tette hozzá Bretfelean.

„Beszélgettem egy ismerőssel itt a téren, éppen itt, ahol gyülekezni kezdtek az emberek. Életem első villámcsődületén vettem részt és fel is írták az adataimat” – mondta a maszol.ro érdeklődésére egy idősebb férfi, aki csodálkozott, hogy ezért büntetés járna. Egy másik személy hangosan fejezte ki felháborodását, azt kérte a csendőröktől és rendőröktől, hogy milyen jogon igazoltatták, hiszen nem követett el semmi olyat, ami sértette volna a törvényt.

„A rendőrség szerint, ha háromnál több ember gyűl össze egy nyilvános téren, akkor az már tömegnek számít és engedélyre van szüksége” – magyarázta Kirsch Attila szervező az újságíróknak azt, amit néhány perccel korábban a rendőrökkel beszélt. „Mondtam, hogy az egyenruhások többen vannak mint a civilek, fényképeznek, filmeznek, figyelik minden mozdulatunkat” – fogalmazott Kirsch, ugyancsak értetlenül állva az egyenruhások kifogásai előtt. Tudomása szerint ugyanis a flashmobnak, magyarul villámcsődületnek nevezett néhány percig tartó utcai összejövetelek, tömegdemonstrációk nem hatósági engedéllyel történnek.

Kimaradt?