Már tervezik a jövő konyháját

Hajlítható, hűtővé alakítható sütő, ételhez komponált zene, mobil foltnyomtató és játékos bacilusgyűjtő – a 2014-es Electrolux Design Lab verseny elődöntősei szerint néhány évtized múlva ilyen eszközökkel lehet felszerelve egy átlagos háztartás. A koncepciók között magyar ötlet is van – írja a hvg.hu.

Az Electrolux Design Lab formatervezői verseny pályázói a jövőnek terveznek: ma még megvalósíthatatlannak tűnő technológiákat, formaterveket találnak ki, de ha a 2014-es pályázat elődöntős koncepcióit megnézzük, szépen kirajzolódik előttünk a jövő otthona.

Munka után hazaérve a vacsorát a hajlítható, sütővé, grillezővé, vagy hűtővé is átalakítható Surphase főzőlapon készíthetnénk el, az étkezéshez pedig az Air Globe teremtene kellemes hangulatot. Nem csak a hőmérsékletet vagy a páratartalmat állíthatnánk be a lakásban, hanem egyes tájak hangulatát is magunk köré varázsolhatnánk: egy jó steak mellé például az argentin pampák levegője tökéletesen illene. Ha még ennél is különlegesebbre vágyunk, használhatnánk a Cooreatert, ami főzés közben szkenneli a hozzávalókat, és ezek alapján alkot az ételekhez tökéletesen passzoló zenét.

A nap végén a Sanitary Sleep Station ágyrendszer segítene a pihentető alvásban, amely valós időben igazítaná a hőmérsékletet és páratartalmat testünk igényeihez, valamint gondoskodna róla, hogy alvási ciklusunkhoz igazodjon az ébresztés, így biztosítva a tökéletes kipihentséget a következő napra. Ébredés után egészséges és tápláló reggelit készíthetünk a saját algatermelő és ételnyomtató berendezésünkön. A spirulina alga az egyik leggazdagabb proteinforrás, és hihetetlenül egészséges is. Ebből készít a 3D ételnyomtató olyan ételt, amilyet csak szeretnénk.

A Fabric Assistances a ruha címkét leolvasva percek alatt felfrissítené, kitisztítaná és kivasalná ruhánkat. Ha találunk egy apró lukat, többé emiatt sem kellene mérgelődni. A Fabric pen elemzi az elszakadt ruha anyagát és azzal megegyező foltot nyomtat a ruhára. Természetesen dönthetünk úgy is, hogy aznap valami egészen újat veszünk fel, ebben pedig a PETE segíthet, ami üres PET palackokból nyomtatna nekünk tetsző ruhadarabokat.

Kimaradt?