Egyre több az egészségügyi engedéllyel működő iskola Háromszéken

Kovászna megyében hat tanintézmény kezdi egészségügyi engedély nélkül az új tanévet, ezekben általában az ivóvízzel vannak gondok: vagy nincs bevezetve a víz, vagy nem megfelelő a minősége, ezért a diákok otthonról viszik magukkal a palackozott vizet. Keresztély Irma főtanfelügyelő elmondta: gondot jelent, hogy ezek az iskolák egyházi tulajdonban vannak, ezért a helyi önkormányzatnak nincs lehetősége, hogy pénzt fektessen az ingatlanba.

Háromszéken évről évre javul az egészségügyi engedéllyel működő iskolák aránya, idén a tanintézmények 98,10 százaléka engedéllyel működik. Kovászna megyében 316 oktatási egység van, ezek 79 pénzügyi központba vannak szerveződve. A csütörtöki adatok szerint 18 tanintézmény egészségügyi engedélyezése folyamatban van, de várhatóan nem lesz akadálya a dokumentum megszerzésének. Van azonban hat vidéki iskola, amely biztosan nem kaphat engedélyt, mert nincs, vagy nem jó minőségű az ivóvíz.

Keresztély Irma szerint ebben az évben a tanintézetek a központi költségvetésből nem kaptak egy lejt sem karbantartásra vagy korszerűsítésre, ezért a vakációban csak a helyi önkormányzatokra számíthattak a munkálatok finanszírozásában. Kovászna megyében az önkormányzatok ezen a nyáron összesen 2,3 millió lejt költöttek javításokra és korszerűsítésekre. A főtanfelügyelő értékelte a helyi önkormányzatok hozzáállását, azt, hogy támogatásukkal minden tanintézet megfelelően felkészült az iskolakezdésre.

Keresztély Irma szerint az állam gyakorlatilag az iskolák napi működtetését finanszírozza a diáklétszám alapján kiszámított fejkvóta rendszerben. Gond az, hogy ez az összeg a nagy tanintézetek számára kevés, hiszen sok épülettel rendelkeznek, magasak az energia költségeik, ezért helyi forrásokból kell pótolni a fenntartási költségeket is.

Kimaradt?