Végleg búcsúzunk a kemény telektől Romániában?

A meteorológusok szerint lejárt a nagy, nehéz telek ideje Romániában. A globális felmelegedés miatt az ország mérsékelt-kontinentális éghajlata folyamatosan változik, ezért a következő években a nyarak egyre melegebbek lesznek, gyakori kánikula- és szárazsági időszakokkal fűszerezve, amelyeket heves, viharos időszakok váltanak fel, hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadékkal – árvizeket okozva.

A telek enyhék lesznek, általában 0 Celsius-fok körüli átlaghőmérsékletekkel, egyre ritkábban fordulnak elő a negatív hőmérsékleti értékek. Az idei késő őszről az Országos Meteorológiai Szolgálat úgy nyilatkozik: a sokéves átlaghoz hasonló hőmérsékleti értékek lesznek Erdély legnagyobb részén, ám míg a hegyvidéken novemberre jelentős mértékben lehűl a levegő (0-5 Celsius-fok közé), Bánságban és Partiumban 3 és 7 fok közötti hőmérsékleti értékeket mérnek majd. Az ország déli részén 3 és 8, Olténiában 2 és 6 fok között alakul a novemberi átlaghőmérséklet, Moldvában pedig 0 és 5 fok között.

A klímaváltozást vizsgáló adatokból kiderül, országunkban a hóréteg vastagsága évről évre csökken, ugyanakkor a zuzmarás, jeges, ónos esős jelenségek száma jelentősen megnövekedett. A klímaváltozás nem csak a környezetünket befolyásolja, hanem a közösséget is, különösen az érzékenyebb csoportokat: időseket és krónikus betegeket, akik hevesebben reagálnak az időjárás változásaira, illetve az összességében felmelegedett éghajlati viszonyokra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat klímaváltozást vizsgáló szakemberei figyelmeztetnek: a romániai hatóságoknak alkalmazkodniuk kell a megváltozott időjárási viszonyokhoz és elejét kell venniük az okozott károknak, mint például az árvizek, vagy a járványszerűen terjedő betegségek.

Kimaradt?