Több tízezer ember él ketreclakásban a világon

Több alkalommal is írtak már arról, milyen kilátástalan a helyzet Kína szegényebb rétegeinek lakhatási körülményeit illetően, a korábban említett barlanglakások vagy épp a Hongkong egyes városrészeire jellemző, gyufásdoboz méretű otthonok azonban még mindig emberhez méltóbbak, mint az úgynevezett ketreclakások, melyekre szavakat is nehéz találni.

Egyes adatok szerint már 2007-ben is 50 ezernél többen éltek ketreclakásokban, melyek olyan bérelhető, zárható férőhelyeket jelentenek, melyeket fémrács vesz körül, egy ágyon kívül pedig szinte semmi más nem fér el bennük.

A ketreclakásokat magukban foglaló nagyobb bérlakások, bérházak legálisan működhetnek, azonban a tulajdonosnak ehhez speciális engedélyre van szüksége, így legalább a megfelelő körülményeket ellenőrizni tudják a hivatalos szervek. Egy ilyen bérleményben általában 12 vagy több ketreclakás található.

A lakók és a sajtó által nyúlketrecnek vagy épp cipősdoboznak is nevezett lakóhelyek kicsik, szűkek, emellett a nagy meleg és az igen rossz higiéniai feltételek is jellemzőek rájuk. Továbbá a közbiztonság sem a legjobb azokban a városrészekben, ahol ilyen bérházak találhatók.

Amellett, hogy az embertelen körülmények a különféle fertőző betegségek terjedését is felgyorsíthatják, mentális betegségek kialakulásához vezethetnek. Nem véletlenül nevezik gyakorta maguk a lakók is koporsónak az ilyen otthonokat, sokan gondolják úgy, arra jók csak, hogy legyen hol bevárni a halált.

 

Kimaradt?