Szülőföldön magyarul: még várni kell a kifizetésekre

Összesítette és kiértékelte a kéréseket a Szülőföldön magyarul program romániai koordinálója, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, ám a kifizetésekre még várni kell. Hargita megyében 26 858 szülő nyújtott be kérést.

Túl van már az összesítésen és a kiértékelésen a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szülőföldön magyarul program pályáztatásának koordinátora a rendben talált kéréseket a napokban továbbította a programot működtető Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek. A lebonyolító magyarországi szervezet programfelelőse, Kovács Bernadett elmondta: egyelőre még nem született bizottsági döntés a kérdésben, de hamarosan eldől, hogy mikor kezdődik a pályázati pénzek átutalása.

Demeter Attila, az OTP Bank Románia illetékese jelezte, ők készen állnak a Szülőföldön magyarul program végrehajtására, el tudják kezdeni a kifizetéseket.

Nem lankadt a pályázó kedv a Gyergyóban

Március 14-ig lehetett igényelni a nevelési, oktatási, valamint tankönyv és taneszköz támogatást, illetve hallgatói támogatást a 2013/2014-es tanévre. Az RMPSZ csíkszeredai székhelyén érdeklődésünkre elárulták, hogy a Hargita megyei személyigazolvánnyal rendelkező pályázók száma ezúttal 26 858, tehát ennyi szülő nyújtott be igénylést 1-8 gyerekre. Azt is megtudtuk, hogy

Gyergyószentmiklósról a 2013/2014-es tanévre 1469-en igényelték a Szülőföldön magyarul pályázat támogatásait. Alfaluból 434-, Újfaluból 300-, Csomafalváról 421 kérés érkezett. Szárhegyről 320 szülő nyújtott be pályázatot, Ditróból 481 igénylésben kértek támogatást a program keretében, Remetéről pedig 610 pályázat érkezett a csíkszeredai központba. Országos szinten tavaly 155 000, idén több mint 157 000 pályázatot nyújtottak be a Szülőföldön magyarul program keretében a magyarul tanuló óvodás gyermekeknek és iskolás diákoknak szóló oktatási, nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás igénylésére.

2013-ban is szeptemberben kezdődtek el a kifizetések és idejében érkezett a pénz, csak kevesebb. A vonatkozó magyarországi kormányjavaslat és a Bethlen Gábor Alap felett rendelkező bizottság döntése értelmében 22 400 forintról 17 200 forintra módosult a nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás egy főre jutó éves támogatási összege, a hallgatói támogatás összege változatlan maradt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?