Király: pár év múlva javulhat a román nyelv oktatása

A román nyelv valóban problémát okoz a diákoknak, de néhány éven belül jó eséllyel változik a rendszer – üzeni Király András. Az oktatási államtitkárt azzal szembesítettük, az idei érettségin is a román nyelv és irodalom vizsga osztályzata húzta le a székelyföldi magyar diákok átlagát.

Mint korábban megírtuk, a tavalyi évhez képest Hargita megyében idén szinte tíz százalékponttal, Kovászna megyében pedig 13 százalékponttal nőtt az óvások előtti átmenési arány, a román nyelv és irodalom azonban ezúttal is kifogott a vizsgázókon. Király András oktatási államtitkár a javuló eredmény kapcsán elmondta, az év közben szervezett szimulálás, az érettségire hangolás meghozta az eredményét, a diákok ugyanis szembesültek a rájuk váró feltételekkel.

„Meggyőződésem, hogy a hatvan százalékos országos átmenési arány egy reális eredmény, és remélem hinni, hogy amikor új alapokra helyezik a teljes középiskolai rendszert azzal, hogy visszavezetik a szakiskolát, tovább javulnak az arányok” – fogalmazott az államtitkár. Emlékeztetett rá, hogy egy jelentős szám, 7220 tanuló nem jelent meg a vizsgákon, mert egy részük tudatában volt annak, hogy nincs felkészülve, mások pótvizsgára buktak, és azért nem jelenhettek meg.

A román vizsgák a mai napig gondot okoznak a magyar diákoknak – ismerte el Király András. Mint mondta, sajnos a mai napig nem találtak partnert abban, hogy a kisebbségek számára eltervezett román oktatási módszert gyakorlatba ültessék, holott 2012-ig első osztálytól a végzősökig kidolgozták a magyar kisebbség számára tervezett programot.

„Általános elképzelése a minisztériumnak, hogy 2015-2016-tól, amikor megváltoznak a programok és a tankönyvek, bevezetik a román nyelv oktatásának a kisebbségekre szabott módszerét. Addig nem marad más, mint  ezt a tényleg nehéz programot legalább ötösre elsajátítani, ami nem volna hiábavaló törekvés, mert az ember nem mindig csak Székelyföldön tartózkodik” – mondta.

Kapcsolódók

Kimaradt?