Lezárult az érettségi, de egyelőre nincsenek diplomák

Lezárult az idei érettségi, azonban az oktatásügyi minisztérium még szerződést sem kötött a diplomák legyártására – tájékoztatott a Szatmári Friss Újság.

Ez különösen azok számára okoz gondot, akik külföldön tanulnának tovább, nem veszik ugyanis biztosra, hogy — a romániai felsőoktatási intézményekhez hasonlóan — a neves külföldi egyetemek is elfogadják az oklevél helyett kibocsátott igazolást.

„Lesznek diplomák, ezt garantálhatom, azonban azt nem tudom megmondani, hogy ezeket három hét vagy két hónap múlva kapják majd kézhez a végzősök” — nyilatkozta a Friss Újságnak Király András, az oktatási minisztérium államtitkára, aki szerint igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a külföldi egyetemeken fogadják el a diploma helyett az igazolást.

A középiskolák minden év tavaszán kézhez kapják az üres, kitöltendő okleveleket, így az érettségit követően csak ki kell tölteni azokat és máris kézbesíthetik a végzősöknek. Az idén ez elmaradt, mivel – a lap úgy tudja -, korrupciós botrányba keveredett a szaktárca.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) még februárban elkezdett vizsgálódni az érettségi és főiskolai oklevelek legyártására egyedül jogosult, magánkézben levő Romdidac Rt.-nél, mellyel ezt követően a szaktárca felbontotta a szerződést. Új megállapodást azonban mind a mai napig nem kötöttek, holott február óta lett volna erre elegendő idő. Király András szerint a közbeszerzés utolsó fázisában vannak, így hamarosan lehet új kivitelező.

Kimaradt?