Idén megtáltosodtak a székelyföldi érettségizők

Látványosan, közel tíz százalékponttal, 51,93 százalékra nőtt az óvások előtti átmenési arány az idei érettségin Hargita megyében a múlt évhez képest. A háromszékiek is remekül teljesítettek: az idei átmenési arány 13,75 százalékponttal jobb, mint a tavalyi.

Bartolf Hedvig főtanfelügyelő tájékoztatása szerint idén is a csíkszeredai Márton Áron Líceum diákjai teljesítettek a legjobban, 92,16 százalékuk kapott átmenő jegyet. A második helyen a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium áll 88,89 százalékkal, a harmadikon a székelyudvarhelyi Tamási Áron Líceum 87,32 százalékkal. Az egyetlen színtízes vizsgázó a maroshévízi O.C. Tăslăuanu Líceum végzőse.

A leggyengébb eredményeket a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Szakközépiskola diákjai érték el, csak 5,41 százalékuk ment át a vizsgán. A csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola végzősei sem dicsekedhetnek, mindössze 5,63 százalékuk jogosult oklevélre.

Háromszék is megugrott

A háromszéki érettségiző diákok 56,49 százalékának sikerült diplomát szereznie az óvások elbírálása előtti eredmények szerint – tájékoztatta lapunkat Farkas Csaba. Az  érettségi megszervezéséért felelős tanfelügyelő rámutatott: évről évre javulnak a háromszéki érettségi eredmények, hiszen az idei átmenési arány 13,75 százalékponttal jobb, mint a tavalyi, és az elmúlt esztendőben is 10 százalékos javulás volt tavalyelőtthöz képest.

Akárcsak az elmúlt években, az idei érettségin is az elméleti líceumok végzősei értek el jobb eredményeket, míg a szakiskolák végzősei rontották az átlagot. Kovászna megyében az elméleti osztályok végzőseinek 72,92 százaléka szerzett diplomát, míg a szakközépiskolai végzősök csupán 23,56 százalékának sikerült a vizsgája, mondta Farkas Csaba.

Kovászna megyében a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Főgimnázium végzősei teljesítettek legjobban, 90 százalékuk szerzett diplomát, és itt volt Háromszék egyetlen színtízes érettségizője is . Ez az iskola nagyon „összekapta magát”, hiszen néhány éve 60 százalék alatt volt az átmenési arány, és az a veszély fenyegette, hogy elveszíti a főgimnázium státusát. A második a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, ahol 89,19 százalék az átmenési arány, harmadik pedig a Mikes Kelemen líceum 84,52 százalékkal.

Az idei végzősökön is a román nyelv és irodalom vizsga fogott ki, ezt is mutatja, hogy a Kovászna megyei iskolák román tagozatán végzett diákok 63,95 százalékának sikerült diplomát szerezni, míg a magyar tagozatos diákok 52,92 százalékának sikerült az érettségije.

Farkas Csaba arról tájékoztatott, hogy idén 1523 háromszéki diák iratkozott be az érettségire és közülük 1441-en jelentek meg. Ők mindannyian jelesre vizsgáztak az öltözetük és magaviseletük tekintetében mondta a tanfelügyelő, aki szerint egy diákot kellett puskázás miatt kizárni az érettségiről. A vizsgákon megjelent háromszéki diákok közül 814 lediplomázott és 626-an megbukottak. Köztük van azonban 65 olyan tanuló, aki minden tantárgyból átment, de nem érte el a hatos általánost, így nem kaphat diplomát.

Háromszéki oktatási szakemberek szerint az érettségi eredmények azért javultak, mert egyrészt már az iskolákban „megszűrték” a felkészületleneket, akik megbuktak különböző tantárgyakból, illetve sok diák nem is jelentkezett az érettségin, mert nem érezte felkészültnek magát. Farkas Csaba szerint egyes diákok taktikusan nem vesznek részt minden vizsgán, csak azokból a tantárgyakból jelentkeznek, amikből felkészültnek érzik magukat, így több vizsgaszesszió révén szereznek diplomát. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?