Valamennyi „magyarellenes” perét megnyerte a háromszéki prefektúra

A háromszéki prefektúra eddig megnyerte a székely szimbólumok és a kétnyelvű feliratok ügyében indított összes pert, ami azt bizonyítja, hogy a helyi hatóságok ellen indított eljárások minden esetben jogosak voltak, nyilatkozta hétfői sajtótájékoztatóján Marius Popica.

Kovászna megye prefektusa összesítése szerint elődei az elmúlt években 55 pert indítottak a háromszéki önkormányzatok ellen törvénytelen zászlóhasználat vagy nem megfelelő feliratozás miatt. Az eddig véglegesített eljárásokban a bíróság minden esetben a prefektúrának adott igazat.

Marius Popica leszögezte: egy jogállamban a kormányhivatal dolga érvényesíteni a törvényt, és a végleges bírósági ítéleteket senki nem kommentálhatja, életbe kell ültetni. „Azt kell megérteni, hogy a prefektúra nem valami ellen van, hanem azért dolgozik, hogy betartassa a törvényeket”, nyilatkozta a kormány területi képviselője.

Hozzátette: reményei szerint a parlament mielőbb elfogadja az önkormányzatok jelkép- és zászlóhasználatát szabályozó törvényt, és az véget vet a helyi tanácsokkal való folyamatos vitáknak.

Román felirat a „Megyeháza” mellé

Mint arról beszámoltunk, múlt héten prefektusi felszólításra a háromszéki önkormányzat székházán kicserélték feliratot. Az új táblán már az olvasható: „Palat administrativ / Megyeháza”. Első ízben tavaly januárban Codrin Munteanu kérte a „Megyeháza” felirat eltávolítását, majd rá két hónapra Dumitru Marinescu intézett levelet, hogy cseréljék le a feliratot. Utóbbi prefektus pert is indított, és a bíróság neki adott igazat.

„Az előző prefektus által kezdeményezett eljárás értelmében el kellett a magyar feliratot távolítanunk. Nyilván egyesek azt remélték, hogy így nem lesz magyar felirat az intézményen. Csalódni fognak. Nyelvhasználati jogainkkal továbbra is élni fogunk”, nyilatkozta Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök rámutatott: találtak egy újabb formulát, így továbbra is marad a Megyeháza felirat. Jogunk van hozzá” - fogalmazott a háromszéki tanácselnök. 

Kimaradt?