Hétfőig lehet (ellen)véleményezni a rétyi erőmű jóváhagyását

Hétfőig még véleményezhető a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatal által kibocsátott, a rétyi fűrészüzem biomassza-erőművére vonatkozó jóváhagyás – tájékoztatott a 3szek.ro. A húszoldalas tervezetet egy hete tette közzé honlapján az intézmény.

Gheorghe Neagu intézményvezető szerint a honlapon június 6-án nyilvánosságra hozott jóváhagyás-tervezethez egyelőre nem érkezett egyetlen visszajelzés, kifogás sem. Következő lépésként jövő hét elején kiállítják az erőműre vonatkozó környezetvédelmi jóváhagyást, s amennyiben a napokban észrevételek futnak be a dokumentáció kapcsán, azokra a hatályos jogszabályokhoz igazodva válaszolnak.

Rétyen legutóbb április végén szervezett közmeghallgatást a környezetvédelmi hivatal, akkor ismertették részletesen a község lakóival a Holzindustrie Schweighofer (HS) csoport fűrésztelepén létesítendő, biomassza alapú hőerőmű működését, valamint környezeti hatásait. Az osztrák beruházó hazai telephelyein hasonló beruházásokat valósítottak meg, ezek révén biztosítják a tevékenységhez szükséges energiát. A HS háromszéki fűrészüzemének erőműjét radóci társaság, a Bioelectrica Transil­vania Kft. építi fel, ez szolgáltatja majd a kellő hő- és elektromos energiát, a többlet pedig az országos energetikai rendszerbe kerül.

A legutóbbi lakossági fórumon ellenvetést nem fogalmaztak meg az újabb beruházás kapcsán, ám azt megelőzően a környezetvédelmi hivatalhoz a Greenpeace eljuttatta észrevételeit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?